Prodavnica cena ulje poskupljenje rafovi ana taskovic
Cena ulja u supermarketu Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nekoliko nevladinih organizacija iz Severne Mitrovice i Gračanice saopštilo je danas da su pokrenule niz pravnih mehanizama povodom spota neformalne grupe "Besa Besa" pod nazivom "Ne kupujte srpske proizvode".

Organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju istakle su da se u spotu maloletnom detetu nameće da izgovori tvrdnju o nameri srpskih proizvođača da „otruju kupce proizvoda“.

Oni su ocenili da se srpski privrednici na Kosovu godinama suočavaju sa pojavom ekonomskog nacionalizma, koji se manifestuje nemogućnošću plasiranja njihovih proizvoda na šire kosovsko tržište, kao i da „trovanje od strane Srba“ redovno neguje niz medija koji izveštavaju na albanskom jeziku.

Podsetili su na „neproverene optužbe na račun pripadnika srpske zajednice koji su navodno otrovali rezervoar pijaće vode u Dečanima prošle godine, a koji su mediji objavljivali bez bilo kakve potvrde tužilaštva ili policije“, kao i na slučaj sa trovanjem zvaničnika Centralne izborne komisije glasovima pristiglim poštom iz Srbije za parlamentarne izbore organizovane 2019.

U saopštenju je precizirano da su te organizacije uputile žalbe Savetu za štampu Kosova na medije Telegrafi i Ekonomia Online, tražile od Ombudsmana da pokretane istragu i prosledile Osnovnom tužilaštvu u Prizrenu krivičnu prijavu protiv autora videa Burima Piraja.

Bonus video – Milica Rakić Andrić: Bez reakcije međunardone zajednice na spot protiv srpskih proizvoda

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar