Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon tri nedelje od kako su zatvorene zelene pijace zbog epidemije virusa korona, doneta je odluka da od sutra ponovo mogu da rade, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da sada zavisi od umešnosti lokalnih samouprava da li će biti otvorene baš sutra ili prekosutra.

Nedimović je podsetio i da su baš zbog štete koju su mogli da imaju zbog zatvorenih zelenih pijaca, povrtari napravili elektronsku, preko koje je do pre dva dana prodato 104.000 kilograma robe.

„Ne kažem da je to genijalan izum, ali tražili smo bilo koju platformu i kanal da to omogućimo. Imali smo i Fejsbuk pijace, snašli smo se, prodavala se i rasada, dostavljana na kućne adrese. Snalažljiv smo mi narod, i sa kovidom ćemo izaći na kraj“, kazao je Nedimović za TV Pink.

Prema njegovim rečima, što se tiče poljoprivrede, osmišljene su mere za podršku, koje se odnose na one koji su najugroženiji, pre svega na one koji nisu mogli da prodaju na zelenim pijacama – povrtari.

Njima je pripremljena novčana podrška do 90.000 dinara u zavisnosti od veličine plastenika, kazao je ministar i dodao da je finansijska pomoć pripremljena i za male mlekare, koji su bili upućeni na ugostiteljske objekte koji nisu radili, a pre svega za one koji proizvode kajmak i sir.

„I njima smo opredelili finansijsku podršku, a treća grupa kojoj se obraćamo jeste sektor pčelarstva, i to osobe od preko 70 godina, a imaju pčele, njih je 7.468, i oni će imati prava na finansijsku podršku“, kazao je Nedimović.

Ističe da će i svi poljoprivrednici u Srbiji imati pravo da koriste kreditnu podršku sa jedan posto kamatne stope sa rokom otplate od tri godine i grejs periodom od godinu dana.

„Plus kada na to dodamo meru za sve punoletne građane Srbije koji će dobti po 100 evra, mislim da je to dovoljna količina mera“, kazao je Nedimović.

Ističe, međutim, da je poljoprivreda najmanje oštećena izašla iz krize s virusom korona i u tom smislu navodi da su radovi na njivama mogli neometano da se odvijaju i to uz pomoć velike angažovanosti pripadnika MUP-a.

Savez vinara i vinogradara predlaže da država i njih zaštiti time što će otežati uvoz vina većim carinama, a Nedimović kaže da je država i pre nego što je proglašena epidemija virusa korona, u potpunosti završila strategiju razvoja vinarstva koje podrazumeva i različite oblike zaštite domaćeg tržišta, a u skladu sa svim međunarodnim sporazumima koje je država potpisala.