Foto:Shutterstock

Savet za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ocenio je da bi prema predviđanjima tekuća godina trebalo da bude završena rastom BDP-a od 3,5 odsto.

Na sednici u petak kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić je rečeno i da „tržište rada za sada ne pokazuje znake recesije“, saopštila je Vlada Srbije.

„Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, i pored teške ekonomske situacije u svetu i okruženju, ona je u odnosu na 2021. godinu vrlo solidna“, dodaje se u saopštenju.

Na sednici su, kako je navedeno, analizirani rezultati u privrednim oblastima u prva tri kvartala 2022. godine koji utiču na BDP, a sagledana je i aktuelna situacija u energetskom sektoru i razmatrani su koraci koje treba preduzeti kako bi rast BDP-a do kraja godine bio podstaknut, prenosi Biznis.rs.

Analizirana je situacija u svetu i Evropi u sektoru energetike, i kako je navedeno, posebno je razmotreno stanje i mere koje je u Srbiji neophodno preduzeti „kako bi se ostvarile značajne uštede i ublažile negativne posledice“.

Na sednici je zaključeno i da je potrebno oformiti radne grupe u svim sektorima Privredne komore Srbije koje bi u što kraćem periodu pripremile predloge za uštedu struje.

Zaključeno je, kako se navodi u saopštenju, da je potrebno „razmotriti načine da se dođe do rešenja za smanjenje gubitaka na električnoj mreži“.

Navedeno je i da je akcenat stavljen i na poljoprivrednu i proizvodnju hrane, te da je konstatovano da je rod suncokreta izuzetan, „a da je trenutno otežana berba kukuruza zbog vremenskih uslova“.

BONUS VIDEO Aleksandar Zdravković: Rat će biti ozbiljan udarac za BDP Srbije i naš standard

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar