Ana Brnabić Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Inicijativa „Digitalna Srbija” i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenuli su projekat „Preduzmi ideju” koji će u naredne četiri godine podržati kako postojeće tako i buduće preduzetnike na njihovom putu od inovativnih ideja do svetski priznatih startapova.

Kako se navodi u saopštenju, konzorcijum okupljen oko Inicijative „Digitalna Srbija“ fokusiraće se na promociji predzetničkog načina razmišljanja, jačanju veza između akademske zajednice i privatnog sektora, podsticanje multidisciplinarnog pristupa u razvoju inovacija i drugim temama važnim za dalji razvoj inovacionog ekosistema Srbije.

Američki ambsador u Beogradu Entoni Godfri rekao je da je jedan od glavnih elemenata projekta „Preduzmi ideju“ pomoć mladim ljudima da svoje poslovne ideje pretvore u realan proizvod, da od njih naprave posao.

„Sjedinjene Države daju podršku ovoj inicijativi zato što verujemo u inovativni potencijal Srbije, i želimo da ohrabrimo promenu starog načina razmišljanja. Želimo da najbolji i najpametniji u Srbiji ne moraju da odu u inostranstvo da bi ostvarili svoje snove i ambicije,” rekao je ambassador Godfri.

Nebojša Đurđević, direktor Inicijative „Digitalna Srbija”, naveo je da je ovaj projekat ne samo logičan nastavak velikog posla koji je ova organizacija uradila u prethodnih nekoliko godina, već i prilika da se veliki broj njihovih partnera sa istom vizijom Srbije okupi i zajedničkim snagama ubrza rast inovacionog ekosistema.

„Ono što mogu da vam obećam je da ćemo ovaj projekat voditi razmišljajući preduzetnički — bićemo hrabri, hvataćemo se u koštac sa problemima koji deluju nerešivo, tražićemo pomoć kada znamo da postoje pametniji od nas, pravićemo greške, a onda postajati još ambiciozniji. Pred nama su uzbudljive četiri godine,” rekao je Đurđević.

Predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila se na podršci USAID-u i istakla da je, nakon značajnih ulaganja Vlade Srbije u infrastrukturu potrebnu za razvoj inovacionog ekosistema koje je Vlada Srbije ostvarila u prethodnom periodu, projekat „Preduzmi ideju“ potpuno logični nastavak, navodi se u saopštenju.

„Ono što je posebno potrebno sada je da dodatno razvijemo tu kulturu preduzetništva, da ohrabrimo mlade ljude da pokušaju, da preduzmu svoje ideje i da naprave nešto od toga“, istakla je Brnabić.

Za više informacija o Inicijativi „Digitalna Srbiija“ i projektu „Preduzmi ideju“, posetite preduzmi.rs, i postanite čitalac našeg online biltena projekta.

Bonus video – Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar