Foto: NALED/Promo

Prodaja putem interneta poslednjih godina u svetu raste, na šta je posebno uticala pandemija, a taj trend je, čini se, nezaustavljiv. Preduzetnici i u našoj zemlji postaju svesni značaja uključivanja ovog segmenta u poslovanje. Podaci NBS pokazuju da je od 2016. godine broj korisnika internet plaćanja povećan sa 1,4 miliona na 3,8 ž miliona odnosno 171%. Broj kupovina preko interneta povećan je sa 3,8 na čak 42 miliona . Naročito je porasla vrednost kupovine. U evrima sa gotovo 70 na 369 miliona, a još više u dinarima - sa četiri na 81 milijardu. To i ne čudi imajući u vidu da smo 2016. završili sa oko 350 sajtova koji nude onlajn prodaju, a prošlu godinu sa gotovo 10 puta više virtualnih mesta za kupovinu.

Dobra vest je da postoji način da se ovaj trend dodatno ubrza zahvaljujući POS programu Nacionalne inicijative za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način. Program omogućava svakom zainteresovanom preduzetniku, mikro ili malom preduzeću da dobije besplatnu instalaciju i korišćenje softverskog rešenja za onlajn prodaju, uz subvencionisanu trgovačku naknadu do 0,99% (u trajanju do godinu dana).

Foto: NALED/Promo

Najvažniji uslov je da u prethodnih 12 meseci korisnik nije prihvatao bezgotovinsko plaćanje. Za POS program mogu da se prijave i mali privrednici koji žele POS terminal u svojoj radnji, kao i institucije koji bi uređaj postavile na šaltere.

Foto: NALED/Promo

Za POS program može da se aplicira na www.boljinacin.rs ili u banakama koje učestvuju u sprovođenju programa: AIK banka, Banca Intesa, Erste banka, Halkbanka, NLB Komercijalna banka, OTP banka, ProCredit banka, Raiffeisen banka i Unicredit banka.

Foto: NALED/Promo

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar