Foto:EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije raspisalo je prvi javni poziv operatorima za pilot-projekte za izgradnju internet mreže u 55 ruralnih naselja, kazala je danas državna sekretarka u tom ministarstvu Tatjana Matić.

Ona je, na regionalnoj onlajn konferenciji o trendovima u telekomunikacijama i medijima „Digital 2020 powered by Huawei“, najavila da će u oktobru biti raspisan i drugi poziv za još 600 naselja za izgradnju širokopojasne telekomunikacione infrastrukture, a očekuje se da će taj projekat biti završen do 2025. godine.

Poručila je da do 2025. u Srbiji neće postojati domaćinstvo i naselje bez mogućnosti pristupa internetu nove generacije.

Prema njenim rečima, istraživanje koje je urađeno prošle godine pokazalo je da više od 125.000 domaćinstava nema fiksni pristup internetu, dok 600.000 domaćinstava ima spor pristup internetu do 30 megabita.

„To je nešto čime nismo zadovoljni, zbog čega je resorno ministarstvo pokrenulo projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim sredinama“, istakla je Matić, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ona je rekla da je upravo kriza koju je izazvao koronavirus pokazala koliko je bilo važno imati jaku telekomunikacionu mrežu, koja je održala i svakodnevni i poslovni život.

Matić je ukazala da je u aprilu, maju i junu 8,1 milion aktivnih korisnika mobilne mreže ostvario 5,5 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i razmenio 1,2 milijarde SMS poruka.

Prema njenoj oceni, u vanrednim okolnostima i u tako gustom mobilnom saobraćaju, svi operatori su se uspešno izborili sa izazovom i pokazali visok stepen pouzdanosti i stabilnosti.

Državna sekretarka je naglasila da je neometano funkcionisanje mobilnog saobraćaja omogućilo sistemsko jačanje i ulaganje u infrastrukturu, koje je sprovedeno u poslednjih pet godina.

„Srbiju sada čeka uvođenje 5G mreže, koja će omogućiti dalje ekonomsko razvijanje zemlje“, rekla je Matić i ocenila da je uvođenje tehnologije pete generacije važno za Srbiju, pri čemu se javno nadmetanje očekuje tokom sledeće godine.

„Ono što prati razvoj 5G mreže jesu neistine, predrasude i spekulacije, te je važno da se o njoj javno raspravlja i da ona bude prepuštena stručnim licima i inženjerima“, rekla je Matić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare