Foto:N1

Predsednik Odbora poverilaca zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija Vladimir Pecikoza rekao je danas da se još ne zna njen konačni kupac tog preduzeća koje se prodaje u stečaju jer najbolji ponudjač fond "APS Project one" još nije dostavio rešenje Komisije za zaštitu konkurencije. 

„Čeka se rešenje Komisije za zaštitu konkurencije, a neizvesno je da li će posle toga biti okončana prodaja, jer je turska farmaceutska kompanija Birgin, koja je zainteresovana za kupovinu Jugoremedije, nezadovoljna i uložila je pritužbu da APS nije dostavio validnu dokumentaciju, ali je stečajni sudija to odbacio“, rekao je Pecikoza za Betu.

Dodao je da su advokati Birgina rekli da ta kompanija neće odustati od borbe za kupovinu Jugoremedije jer smatra da je izabran kupac koji ne ispunjava sve uslove konkursa o kupovini, uprkos činjenici da je dao najveću cenu.

„Birgin verovatno čeka da vidi da li će rešenje Komisije za zaštitu konkurencije stići u predvidjenom roku da bi mogao da preduzme druge pravne mere“, rekao je Pecikoza.

Foto:N1

Istakao je da su predstavnici Birgina najavili da su „spremni da potraže pravdu i u sudu u Strazburu“.

Pecikoza je rekao da je sasvim jasno da APS kao fond nema interes da pokreće proizvodnju u Jugoremediji, već da fabriku preproda, a Birgin bi je, verovatno pokrenuo jer se bavi proizvodnjom lekova.

„Pokretanje proizvodnje u Jugoremediji bilo bi veoma korisno za nezaposlene gradjane i sam grad Zrenjanin“, rekao je Pecikoza.

Jugoremedija je uslovno prodata APS-u, dok ne dostavi rešenje Komisije za zaštitu konkurencije, za 365,5 miliona dinara i nakon što je stečajni sudija Privrednog suda u Zrenjaninu odbacio prigovor Birgina koji je ponudio 260 miliona dinara, dok je firma Led Vision ponudila, 360 milion dinara.

Turska kompanija je imala pritužbu na izbor APS-a za kupca fabrike jer smatra da nije dostavio dokaz da na računu u trenutku kupovine poseduje tri miliona evra, već „protočni“ račun koji je stečajni upravnik Radovan Savić uvažio kao validan dokument.

Birgin je ocenio da izvod otvorenih stavki (IOS) sa računa koji je dostavio APS nije potvrda da u trenutku kupovine poseduje tri miliona evra na računu.

APS je najveći poverilac Jugoremedije i potražuje deset miliona evra jer je ranije otkupio potraživanje Hipo banke od te fabrike.

Taj fond se, pored trgovinom nekretninama, bavi i otkupom potraživanja, najviše u jugoistočnoj Evropi.

Ukupni dugovi Jugoremedije iznose oko 25 miliona evra, a među poveriocima su i radnici kojima više meseci nisu isplaćene plate, kao i Birgin koji potražuje više od milion evra.

Jugoremedija je do sada oglašavana za prodaju 13 puta, a privatizovana je 2002. godine kada je kupio niški biznismen Jovica Stefanović Nini sa kojim je, zbog raznih zloupotreba u poslovanju, država raskinula ugovor posle pet godina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar