Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupština Srbije potvrdila je Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac - Novi Beograd, između kineske Export-Import banke, kao zajmodavca i Republike Srbije, koju zastupa Vlada Republike Srbije postupajući preko Ministarstva finansija, kao zajmoprimca.

Ugovorena cena projekta iznosi oko 193 miliona evra, a iznos kredita je oko 164 miliona evra, što predstavlja 85 odsto cene ugovora.

Isporuka toplotne energije iz Obrenovca trajno će rešiti i probleme koji se pojavljuju nekoliko poslednjih godina, a vezani su za kraće hladne periode tokom maja i septembra i potrebu za grejanjem i van perioda grejne sezone.

Izgradnjom toplovoda doći će i do smanjenja štetnih emisija iz postrojenja „Beogradskih elektrana“, što će dovesti do poboljšanja u očuvanju životne sredine i čistog vazduha.

Podsetimo, ugovor o projektu toplovoda su početkom januara potpisali direktor JКP „Beogradske elektrane“ Rade Basta i predstavnik kineske kompanije Power Construction Corporation of China.

Skupština Srbije je usvojila i Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji predviđa ulaganje od oko 43 miliona evra u razvoj preduzetništva, Fonda za nauku i naučno istraživanje.

Fondu za nauku je opredeljeno je 22,5 miliona evra, za reforme instituta za istraživanje i razvoj osam miliona evra i za program saradnje sa srpskom naučnom dijasporom 3,5 miliona evra.