Ana Brnabić Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić obišla je gradilište Državnog data centra u Kragujevcu čija se izgradnja odvija u skladu sa planiranom dinamikom i u narednim mesecima se očekuje njegovo otvaranje za korisnike iz državne uprave i lokalne samouprave, ali i za komercijalne korisnike.

Posle obilaska radova na izgradnji potpisan je i Memorandum o razumevanju sa kompanijom Envidija (NVIDIA) o uspostavljanju platforme za veštačku inteligenciju (AI), piše na sajtu Vlade Srbije.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da se ovim Memorandumom izražava zajednički interes za saradnju u cilju unapređenja nacionalne AI platforme Srbije.

On je rekao da će Kancelarija za IT i eUpravu uložiti napore kako bi se uspostavila državna AI platforma zasnovana na računarima visokih performansi i, zajedno sa NVIDIA, napraviti poseban plan za unapređenje kapaciteta neophodnog za izgradnju jednog od najbržih AI superračunara u jugoistočnoj Evropi.

„NVIDIA će pružiti podršku startap preduzećima, omogućiti obuke u cilju unapređenja tehničkog i primenjenog AI znanja i zajednička istraživanja kako bi se stvorila dodatna vrednost“, istakao je Jovanović.

Jovanović je naveo da će za potrebe Državnog data centra u Kragujevcu biti zaposleno 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT, mašinstva i energetike.

„Kada su u pitanju komercijalni korisnici očekujemo da dodatna potreba za IT stručnjacima koji bi radili na razvoju, implementaciji i održavanja sistema velikih komercijalnih korisnika bude više stotina. Ovo sigurno znači da će Kragujevac u IKT sektoru postati jedan od najbitnijih centara u Srbiji, ali i u regionu“, napomenuo je Jovanović.

Izgradnja ovog Državnog data centra omogućiće mnogo brži i efikasniji razvoj usluga eUprave.

Državni data centar u Kragujevcu imaće kapacitet od skoro 1.200 rek ormana i biće pet puta veći od Data centra u Beogradu, a imaće dva objekta površine oko 14.000 kvadratnih metara.

Data centar je projektovan po najvišim tehničkim standardima i spreman je da ispuni najviši standard pouzdanosti TIER 4 i imaće visok koeficijent efikasnosti iskorišćenja električne energije, te će biti u rangu efikasnosti najvećih svetskih data centara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare