Direktor JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević trudi se da na svaki mogući način zaradi, pa makar išao i "preko leđa građana". Mnogi verovatno ne znaju (a nismo ni mi sve dok se našoj redakciji nije obratila verna čitateljka Slađana) da sve što na šalteru Pošte platite platnom karticom, bilo to računi za telefon, struju, vodu, bilo uslugu slanja pošiljke, tretira se kao da ste podigli novac na bankomatu druge banke i za to vam se naplaćuje provizija u iznosu od 300 dinara.

Zoran Đorđević poznat je široj javnosti kao prvi čovek JP „Pošta Srbije“, na čiju funkciju je došao zahvaljujući politici i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.

Redakcija Nova.rs pisala je ranije o Đorđevićevim „poslovnim poduhvatima“ odnosno nepotrebnom trošenju novca, kao što je to bio slučaj 2022. godine sa novogodišnjoj dekoracijom na zgradi „Pošte“.

Tada je za dekorativnu crvenu mašnu iskeširao, kako je Nova.rs saznala, višemilionski iznos. A poštarima, u međuvremenu, daje bedne plate.

Tu su još neka rasipanja novca poput nabavke paketomata, električnih vozila, telefona, zatim kupovina skupocene mašine za koverte, ali to možda ne treba da čudi s obzirom da Đorđević pronalazi načine kako da dodatno zaradi, a najnoviji je – provizija u iznosu od 300 dinara ukoliko plaćate karticom, bilo da je u pitanju račun za telefon, struju, grejanje, vodu ili plaćate uslugu slanja pošiljke.

PROČITAJTE JOŠ:

Sa ovakvom situacijom susrela se naša čitateljka Slađana iz Beograda koja je, blago rečena, bila šokirana kada joj je dva dana nakon što je obavila uslugu u Pošti, stigla poruku od banke u kojoj je pisalo da joj je „naplaćena provizija jer je dizala gotovinu na drugom bankomatu“.

„Ja sam još uvek pod utiskom, verujte mi, jer zaista nisam znala da se za svako plaćanje karticom plaća provizija. Možda postoji negde obaveštenje o tome, ne znam, ali mora da bude čitko istaknuto kako bi ljudi znali za to jer kada sam ispričala prijateljima, i oni su bili zbunjeni kao ja“, počinje priču naša sagovornica.

Kako dalje objašnjava, ona je juče otišla u Poštu koja se nalazi u blizini njene zgrade, kako bi svojoj tetki poslala knjigu koju joj je davno obećala.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

„Odlučila sam da je pošaljem preporučenom pošiljkom, što me je koštalo svega 169 dinara. Zaista nije puno i ja sam taj iznos platila karticom. Međutim, na šalteru me niko nije upozorio na ono što sam saznala dva dana posle kada mi je sa računa skinuto 300 dinara. Pisalo je da mi je naplaćena provizija jer sam dizala gotovinu na drugom bankomatu. Pomislih, kakvom bankomatu, to nije tačno. Pošto znam da to nisam uradila, pozvala sam svoju banku da proverim odakle mi ta provizija i tada sam dobila šokantnu informaciju“, nastavlja ona da objašnjava.

Prema Slađaninim rečima, a po objašnjenju službenika iz banke, sve što na šalteru „Pošte Srbije“ platite karticom, računa vam se kao da ste dizali novac na bankomatu druge banke i za to vam se naplaćuje provizija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Meni su u mojoj banci objasnili da je Pošta njima naplatila 300 dinara, a oni su onda taj trošak naplatili meni. To je stvarno skandal, posebno što mi to niko na šalteru nije rekao. Verovatno su negde okačili tu informaciju, ali je vi, naravno, ne vidite jer je po šalterima okačena gomila papira. Tako je rukovodstvo Pošte na čelu sa Zoranom Đorđevićem smislilo način za dodatnu zaradu. To vam naplate i ako karticom plaćate bilo koji račun za struju, grejanje, telefon… Znate, potpuni nonsens je da je mene provizija koštala više nego slanje knjige preporučenom poštom“, ističe iznenađena Slađana.

Redakcija portala Nova.rs uputila je pitanja na zvaničan mejl JP „Pošta Srbije“, u kom smo pitali da li provizija na plaćanje platnom karticom oduvek postoji, koja je bila prva cena odnosno da li se menjala u prethodnom periodu i da li ovakva praksa mora da postoji.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

BONUS VIDEO: Da li provizije lete u nebo: Koje banke su već najavile poskupljenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare