dalekovod struja
Foto:N1

Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata, jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) obezbedila sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom, poručio je danas vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.

„Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu, a aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku“, naveo je Grčić u saopštenju.

Dodao je da „neki danas upiru prst u EPS, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi.

„Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju“, rekao je Grčić.

Kako je istakao, berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene energenata stabilizovati, ali da se nikada neće vratiti na raniji nivo.

„Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. Megavat-sat struje, koji je početkom leta koštao 60 evra, sada se prodaje i po ceni između 160 i 200 evra“, kazao je Grčić. Ukazao je da zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država, a građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu.

„Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme“, rekao je Grčić.

Navodeći da se evropske zemlje „bore da nabave dovoljno struje“, on je istakao da Poljska odbija da zatvara rudnike uglja, da Nemačka povećava proizvodnju iz uglja za 36 odsto, da se Italija i Španija sbore sa ogromnim skokom cena od preko 30 odsto za domaćinstva, a da energetske kompanije u Velikoj Britaniji traže pomoć države.

„Samo domaćinski vođen EPS omogućava stabilnost i bezbednost. EPS posluje pozitivno, za šest meseci ove godine imamo profit od 97 miliona evra, a samo od izvoza struje za prvih devet meseci EPS je zaradio 86 miliona evra“, rekao je Grčić.

Po njegovoj oceni, „samo nedobronamerni žele privatizaciju EPS-a, kao što su svojevremeno želeli Dragan Đilas i Marinika Tepić“.

„Đilasovska vlast krenula je sa rasparčavanjem EPS-a, verovatno sa ciljem da je u nekom momentu i u nekom procentu privatizuju. Marinika Tepić je bezuspešno ispred EPS-a više puta plašila građane da će EPS propasti, a otkada su oni otišli EPS posluje u plusu“, rekao je Grčić.

Dodao je da „politika koju EPS sprovodi, a čiji je kreator i zagovornik predsednik države Aleksandar Vučić, je sve suprotno od propasti i privatizacije“.

„Vučić želi jači EPS, bez prodaje EPS-a. Vučić želi da Srbija ostane energetski nezavisna, stabilna zemlja koja čuva svoje resurse. Zato je svima jasno da bi odricanje od uglja koštalo milijarde evra, a zbog raznih interesa stabilnost bi bila ozbiljno ugrožena. Građani bi plaćali skuplju struju, a bez posla bi ostalo više desetina ljudi i to ne samo u EPS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare