Koliko je hrana u Srbiji poskupela, može da posvedoči svaki građanin ove zemlje. S druge strane, predstavnici vlasti neprekidno se trude da potrošače u Srbiji ubede u to da je ekonomska situacija dobra, a kupovna moć velika. Bez obzira na to što je inflacija pogodila čitav svet, činjenica je su u mnogim državama cene niže, a plate više nego kod nas. Situacija je takva i u Irskoj, a jedna ovdašnja domaćica pokazala je da za pet evra može da napravi ceo ručak za svoju petočlanu porodicu. Za taj novac, u Srbiji može da se kupi samo meso.

Irska TikTokerka Kez Muni na svojim društvenim mrežama redovno objavljuje kratke video snimke u kojima pokazuje kako uspeva da ostane „na budžetu“ i pripremi ručak za svoju petočlanu porodicu, a u njenoj državi, prosečna neto plata iznosi oko 3.200 evra.

Porodični ručak Foto:Jacek Nowak / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, cene u marketima daleko su niže nego u Srbiji, pa tako Kez uspeva da pripremi ručak za porodicu za svega pet evra, odnosno 586 dinara.

Naravno, treba imati u vidu da Kez koja želi da ostane na budžetu od pet evra, kupuje najpovoljnije opcije, traži sniženja, ali isto tako funkcioniše i svaki prosečan građanin Srbije, koji jelovnike često planiraju upravo po akcijama u prodavnicama.

Ručak sa mesom i povrćem za manje od 600 dinara

Kez je nedavno objavila video u kojem je pokazala šta je tog dana uspela da kupi za pet evra u jednom popularnom marketu koji posluje i u Irskoj. Najskuplja stvar u njenoj korpi je meso, konkretno svinjski file u pakovanju od pola kilograma, a cena ove namirnice je 2,99 evra, dakle 350 dinara.

@irishbudgeting Feeding 5 people for €5! Really fancied a stew all week, so planned to make this stew today, even though we were blessed with the loveliest sun today so not the usual “stew weather” 😅 but absolutely hit the spot🙌 Pork stew Ingredients: – Pork loin chops (approx 500g) – 1kg potatoes – 5 x carrots, sliced – 5 x shallots, finely diced – 500g fresh broccoli – 1/2 cup flour – 1ltr chicken or beef stock – 2tbsp tomato purée – 1tbsp garlic purée – optional seasonings: rosemary, thyme, salt & pepper (in stew) smoked paprika, garlic granules & salt (on potatoes) Method: – Dice the pork & add to a bowl, add the flour and a little salt & pepper and mix well. – Add the pork chunks into a hot casserole pot with a little oil and brown. Once brown, set aside. – Add the carrots, shallots and garlic into the casserole and cook until tender. – Add the stock, deglazing the pan, along with the seasoning, tomato purée and the pork. Place the lid onto the pan and allow to simmer on a lower heat for 30 mins. – Whilst the stew is cooking, prepare the potatoes. Slice them in disks that are 5ml thick, and season well. Add to a preheated oven @ 200c. – Add the broccoli to the stew, mix well and cover, simmering for another 30-40 mins. – Serve with the potatoes and enjoy! #feeding5peoplefor5euro #5euromeal #porkstew #budgetmeals #familymeals #dinnerinspo #cazmooney #irishbudgeting ♬ original sound – Caz Mooney

U ovom marketu, Kez je pazarila i jedan brokoli koji je platila 0,49 centi (57 dinara), a po istoj ceni kupila je još i po kilogram krompira i šargarepe i 300 grama šalota, što je vrsta luka.

Sve ovo koštalo ju je 4,95 evra, što je 580 dinara. S obzirom na to da, na prvi pogled, deluje kao nemoguća misija da za sve ove namirnice, račun u nekom od marketa u Srbiji bude ovoliki, proverili smo koliko bi identičan ručak koštao jednu našu porodicu.

Pakovanje od pola kilograma svinjskog buta u Srbiji košta 450 dinara, dok ista količina brokolija košta 180 dinara, što je već 630 dinara. Dakle, sa samo dve namirnice, potrošač u Srbiji je prekoračio irski račun. Potom, kilogram krompira košta 90, dok se ista količina šargarepe može naći za istu sumu novca. U marketu u kojem smo mi obavljali kupovinu, ovog puta nismo uspeli da pronađemo luk šalot. Odabrali smo jeftiniju alternativu, crni luk, koji košta 85 dinara po kilogramu, dakle oko 25 za 300 grama.

PROČITAJTE JOŠ

Sve stavke na našem računu, iste kao i kod Kez, koštaju 835 dinara, dakle 255 dinara, odnosno čak 45 odsto više nego u Irskoj.

Ručak bez mesa za 600 dinara

Kez Muni, koja redovno objavljuje ovakve snimke, podelila je i koliko ju je koštao jedan porodični ručak bez mesa. Ona je za pet evra uspela da napravi vegetarijanske lazanje, za koje je kupila mladi spanać, sitan sir, pečurke, mocarelu, patliždan, pasirani paradajz i testo za lazanje.

Najskuplja stavka na računu bio je sitan sir. Pakovanje niskomasnog sira od 300 grama koštala je 0,99 evra, odnosno 116 dinara, dok je Kez za 250 grama mladog spanaća i 300 grama šampinjona platila po 0,79 evra (93 dinara), a mocarelu i testo za lazanje po 0,65 (76 dinara).

@irishbudgeting Feeding 5 people for €5! 🌱This week it’s a vegetarian dish, so simple and can be made ahead of time 🙌 Ingredients: – 300g mushrooms – fresh spinach – passata – aubergine – cottage cheese – mozzarella – lasagne sheets – optional seasonings (1tbsp garlic purée, 1tbsp mixed herbs, 1tbsp Worcestershire sauce & 1tbsp smoked paprika) Method: – Preheat the oven to 200c. – Slice the mushrooms and brown in a pan and set aside. – Prepare Passata, seasoning with chosen seasonings. Pour half into the baking tray. – Add lasagne sheets and press into the tomato. Add 1/3 of the cottage cheese and then half the spinach, half the mushrooms and half the aubergine. – Repeat above steps and top with remaining cottage cheese and sliced mozzarella. – Cover and bake for 30 mins, then uncover and bake for another 20 mins. – Serve & enjoy! #feeding5peoplefor5euro #5euromeals #vegetarianrecipes #vegetarian #familymeals #dinnerinspo #budgetmeal #irishbudgeting #cazmooney ♬ youre gone and i gotta stay hugh – sped up songs

Još niže su cene pasiranog paradajza – 73 dinara i patlidžana – 57. Ukupan iznos računa je 4,98 evra, odnosno 584 dinara.

U Srbiji, iste količine proizvoda koštaju daleko više. U marketu u kojem smo proveravali cene, za 300 grama sitnog sira potrebno je izdvojiti 222 dinara, dok je cena mladog spanaća 300 za dva pakovanja od po 130 grama.

U ovom marketu ne postoji pakovanje od 300, već samo od 200 ili 400 grama šampinjona, a njihove cene su 120, odnosno 180 dinara. Čak 240 dinara košta pakovanje mocarele, dok je najjeftinije pakovanje testa za lazanje od pola kilograma, robne marke, u Srbiji 380 dinara.

Pola kilograma patlidžana kod nas košta 140 dinara, a pasirani paradajz je 93, što znači da je ukupan iznos računa barem 1.570, skoro trostruko više nego u Irskoj.

Kakva je irska ekonomija?

Irska ekonomija dobro se drži i u kriznim vremenima, a po bruto domaćem proizvodu nalazi se odmah iza Luksemburga, s obzirom da je ovaj, najvažniji ekonomski pokazatelj, čak 112 odsto veći od proseka EU, što nesumnjivo ukazuje na to da je Irska dobro ekonomski razvijena i funkcionalna država, ali to nije od uvek bilo tako. Naime, ova država se kroz svoju istoriju suočavala sa mnoštvom ekonomskih problema, masovnim iseljavanjem i siromaštvom, ali je u drugoj polovini 20. veka sprovela niz reformi i tako se transformisala u jednu od najdinamičnijih ekonomija Evrope.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare