Foto: Nova S

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović u emisiji "Među nama" govorila je o ekonomskoj pomoći i merama koje su donete kako bi se suzbile posledice epidemije koronavirusa.

Na pitanje kome je uopšte bitna priča o zaduživanju i BDP-u kada građanima koji slušaju to ništa ne znači, Popović je rekla da će „čak i direktor Statističkog zavoda reći da je taj privredni rast veliki ali da smo najsiromašniji u Evropi“.

„Čak će vam i direktor statistike potvrditi da taj rast o kome oni pričaju je potpuno jedna nebitna stvar na toliko kratak rok“, rekla je ona, navodeći da se obično govori o desetogodišnjem rastu, a oni nama pričaju o rastu na mesečnom nivou“.

„To je zaista kao da maraton meriš na 15 metara“, rekla je Popović i ukazala da tu ima jedan trik.

„Ako je zemlja velika i razvijena ona će brzo da propada, ali ako vi imate neku zemlju koja nema ništa ona će malo da propada i mali će biti pad BDP-a. Ako se time hvalimo svako ko je ikad učio bilo šta iz ekonomije će se smejati“, istakla je profesorka Ekonomskog fakulteta.

Na pitanje kako će običan građanin živeti posle korone, Popović je rekla da je to toliko ozbiljno stanje da mi ne možemo da se pravimo ludi i da pričamo o rastu BDP-a od dva, tri odsto.

„To ima smisla za zdravog čoveka, a ako legne u bolnicu da li je bitno da li će dobiti povećanje plate od dva odsto“, naglasila je ona.

O čemu je još govorila Danica Popović pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare