Nenad Popović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da će, uprkos energetskoj krizi u svetu, ruski gas u Srbiju ove sezone stizati redovno i to po povoljnijim cenama, kao i do sada.

Popović je to izjavio na konferenciji za medije, posle sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije koja je održana na Zlatiboru, na kojoj je kopredsedavao zajedno sa zamenikom predsednika Vlade Rusije Jurijom Borisovom.

„Sada u ovom teškom energetskom vremenu, kada je cena gasa eksplodirala i veća je 10 ili 20 puta nego što je to bilo pre godinu ili dve, Rusija je opet uz nas. U toku su i pregovori o novom dugoročnom ugovoru između Gasproma i Srbijegasa i ono što je najvažnije, gospodin Borisov, veliki prijatelj Srbije, uverio me je da će u Srbiji biti toplo ove zime i sigurni smo i da će cena biti onakva kakvu je Rusija uvek davala Srbiji, povoljna”, rekao je Popović.

Podsetio je da je Rusija bila uz Srbiju i u vreme krize izazvane pandemijom, najpre kroz pošiljke medicinske opreme, a potom i sa vakcinama.

Popović je istakao da je na predlog Borisova naša zemlja počela da proizvodi ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), napominjući da su se potom predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski predsednik Vladimir Putin o tome dogovorili.„

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je za ovaj kratak period proizvela već milion i po vakcina Sputnjik Ve, jedina u Evropi, a do kraja godine će proizvesti i svih četiri miliona vakcina, kao što je predviđeno prvim ugovorom“, rekao je Popović.

On je podsetio na još neke teške trenutke kada se Rusija pokazala kao veliki prijatelj Srbije i naveo da je bila uz nas u Prvom i Drugom svetskom ratu, kao i onda kada je stavila veto u Savetu bezbednosti UN da tzv. Kosovo ne postane država, preneo je Tanjug.

„Rusija je uvek poštovala naš teritorijalni integritet i suverenitet po pitanju Kosova i Metohije, kao i Rezoluciju 1244 i Ustav Srbije“, naglasio je Popović.

Podsetio je i da je Rusija stavila veto na pokušaj da se Srbi proglase za genocidan narod.

„Na tome smo im veoma zahvalni“, rekao je Popović.

Što se tiče sednice Međuvladinog komiteta za saradnju Srbije i Rusije, Popović je naveo da je to bio naporan, težak i brz program, ali da je urađeno mnogo u svim delovima Međuvladinog komiteta — saobraćaju, infrastrukturi, energetici, inovacijama, zdravstvu, privredi… Istakao je da je tokom ovog zasedanja doneto mnogo značajnih odluka, dokumenata i predloga koji će se ubuduće realizovati.

Popović je dodao da je ovom zasedanju Međuvladinog komiteta na Zlatiboru prisustvovalo više od 120 gostiju iz Rusije i više od 80 gostiju iz Srbije.

„Naši gosti su mogli da se upoznaju sa lepotama Srbije i moram da kažem da su oduševljeni srdačnim i toplim prijemom ovde na Zlatiboru, pogotovo lepotama koje ovaj deo Srbije ima”, rekao je Popović i najavio je da će se Borisov i on tokom dana sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i njegovim timom, a na tom sastanku, kako je napomenuo, biće nastavljeni razgovori o gasu i svemu ostalom što su bile teme sednice Međuvladinog komiteta.

Zamenik predsednika Vlade Rusije Jurij Borisov istakao je da Srbija i Rusija imaju dinamičnu političku saradnju i da je zasedanje bilo konstruktivno, posebno po pitanju razvoja privrednih i ekonomskih odnosa dve zemlje.

„Uspeli smo da obnovimo robnu razmenu ove godine i dovedemo je na nivo pre pandemije. U sferi zdravstva radimo zajedno, ruski i srpski stručnjaci obezbedili su proizvodnju ruske vakcine na teritoriji Srbije, što će obezbediti zdravstvenu bezbednost. Radili smo na završetku gasovoda Južni tok i njegovog puštanja i to će obezbediti energetsku sigurnost Srbije, ali i otvaranju novih smerova saradnje, koji će doneti nove prihode Srbiji“, rekao je Borisov.

Kazao je da Srbija i Rusija imaju bratske odnose i da se raduje daljim planovima za unapređenje odnosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar