Obaveštenje zaposlenima i obrazac zahteva za odobrenje neplaćenog odsustva, Foto: Privatna arhiva

Nijedna zaposlena žena, prema saznanjima Nova.rs, nije prihvatila sramnu ponudu svog poslodavca u fabrici "Geoks" u Vranju da zbog čuvanja maloletnog deteta tokom epidemije koronavirusa uzme - neplaćeno odsustvo!

Iako država apeluje na poslodavce da imaju razumevanja za najugroženije radnike i roditelje dece mlađe od 12 godina, ponuda „Geoksa“, tačnije kompanije „Technic development“ iz Vranja zaposlenim majkama nikako ne spada u to.  A ova kompanija ima još manje pravo da se, tim povodom, poziva na preporuku Vlade Srbije upućenu poslodavcima.

„Pre nekoliko dana ženama zaposlenim u ‘Geoksu’ podeljeni su zahtevi za korišćenje neplaćenog odsustva, a na fabrici okačeno obaveštenje da se pozivaju zaposleni da se, ukoliko ne mogu da organizuju čuvanje svoje maloletne dece dok su na radu, „mogu obratiti sektoru za ljudske resurse sa zahtevom za odobravanje neplaćenog odsustva“.

To doslovce znači da bi na ime plate primale – nula dinara.

„Ova mera odnosi se na roditelje čija su deca mlađa od 10 godina“, stoji u obaveštenju.

Preporuka koja se odnosi na uzrast od 12 godina ni ovde nije poštovana.

Kako navodi izvor Nova.rs (ime i prezime poznati redakciji), žene čine više od 90 odsto zaposlenih u redovima vranjanske fabrike.

„Koliko je poznato nijedna nije uzela neplaćeno odstustvo. Bilo je nekih koje su od poslodavca zatražile da im odobri plaćeno odsustvo, što ipak podrazumeva isplatu makar i umanjene plate, ali one nisu ni stigle te zahteve da predaju administrativnim radnicima u fabrici, pošto ovi nisu hteli da te papire prime“, navodi naš izvor.

Žene zaposlene u „Geoksu“ i dalje rade, puno radno vreme, nekolicina je otvorila bolovanje.

„Do danas nije bilo maski u pogonu, radilo se bez zaštite. Danas su podeljene neke pamučne maske napravljene od pelena“, navodi izvor Nova.rs.

Nova.rs je pokušala da kontaktira i „Geoks“, odnosno „Technic development“ iz Vranja, i telefonom i putem zvaničnog mejla kompanije. Na tri broja telefona niko se nije odazivao, a do momenta pisanja ovog teksta ni odgovor putem mejla – nismo dobili.

Inače, ovo nije prvi put da se fabrika „Geoks“ u Vranju pominje po lošem tretmanu radnika. Portal „Južne vesti“ je još pre četiri godine postavio pitanje da li zaposleni u fabrici trpe  psihičku torturu,  a potom pisao o štrajkovima i otkazu radnicima.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.