Foto: Shutterstock

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenila je danas da se cela priča oko minimalca svodi na, „nerazumnu zaštitu interesa velikih firmi i njihovu pohlepu za nenormalnim profitima“ koji su se, prema podacima Agencije za privredne registre, uvećali prošle godine više od 25 odsto i to preko leđa radnika.

Kako se navodi u saopštenju ASNS, ponovo prisustvujemo „tragikomičnoj predstavi zvanoj pregovori o novoj minimalnoj zaradi“.

„I ne samo da je sve već, mnogo puta, viđeno i da se dosadno ponavlja pošto je, i pre početka, sve već poznato i određeno, nego je i degutantno slušati smorene predstavnike ‘reprezentativnih sindikata’ kako postavljaju zahteve za koje i oni znaju da su samo farsa u koju više ni oni ne veruju“, ocenjuju u ASNS.

Sindikat je naveo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao 400 evra od Nove godine i da je „sva ova farsična i već dosadna predstava nepotrebna“.

PROČITAJTE JOŠ

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata ističe da je osnovno pitanje šta će radnicima novo i dobro doneti iznos minimalca od oko 47.000 dinara kada će potrošačka korpa u januaru 2024. godine, prema njihovoj proceni, biti oko 110.000, a minimalna oko 58.000 dinara.

Posebno je pitanje zašto niko ne govori o suštinskom pitanju, minimalnoj ceni rada po radnom času, za koju su zainteresovani svi zaposleni jer od iznosa koji se odredi zavise buduće zarade i kvalitet života radnika u celoj 2024. godini, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar