Poljoprivrednici stižu u Vladu Srbije na sastanak sa Anom Brnabić Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Poljoprivrednici Srbije saopštili su da će zatražiti hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede kako i se razjasnili problemi oko statusa pojedinih njiva i registracije u sistem e-agrar, kao i oko dva zahteva, nakon jesenjih protesta, koji nisu ispunjeni.

To je zaključak sinoćnjeg višesatnog sastanka poljoprivrednika u Subotici, kome su prisustvovali predstavnici 16 udruženja iz cele Srbije, rekao je predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Miroslav Matković.

„Poljoprivrednici ovih dana imaju mogo problema oko unosa zasejanih parcela radi dobijanja subvencija po hektaru jer ne znaju šta je validno, da li stanje u katastru ili na satelitskom snimku“, rekao je Matković.

Mnoge njive, kažu poljoprivrednici, u katastru su evidentirane kao šume ili rovovi u slučaju rata, a one su davno promenile status i postale obradive, kao i parcele na kojima su nekada bile šume, a subvencije po hektaru od 18.000 dinara predviđene su samo za obradive površine.

PROČITAJTE JOŠ

Problem je to što u slučaju da poljoprivredni proizvođači prijave nekadašnju šumu kao sadašnju obradivu površinu, kazna je stavljanje tog gazdinstva u pasivan status, koja podrazumeva da nekoliko godina neće imati pravo na ukupne subvencije, a ne samo na tu površinu.

Poljoprirednici su pokušali da dobiju objašnjenje u Upravi za agrarna plaćanja, ali do sada odgovor nisu dobili.

Matković je rekao da se dogovori poljoprivrednika o zahtevu za obezbeđenje sredstava za subvencionisane kredite po jedan odsto kamate i regulisanju dugova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko osiguranje nisu odmakli od početka.

„Ta dva zaheva su bila i na dnevnom redu sastanka poljoprivrednika sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković na sastanku u Kisaču 26. novembra prošle godine, prvom nakon protesta blokadom puteva traktorima, ali niko ne radi na rešavanju tih problema. Od ministarstva nema rešenja ni na vidiku“, rekao je Matković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar