Poljoprivrednici iz Banata i Požarevca danas će, od osam do 12 časova, organizovati protestnu vožnju u južnobanatskom selu Bavanište, zbog lošeg položaja u kojem se nalaze.

„U osam časova ujutru ćemo se okupiti u centru Bavaništa, kod kafića i odatle krećemo u protestnu vožnju“, kaže za portal Nova.rs poljoprivrednik iz Bavaništa Jovan Jovanov.

Poljoprivrednici blokada Pančevo Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/

Ovaj poljoprivrednik kaže da će okupljeni prvo krenuti ka izlazu iz Bavaništa prema Kovinu, a potom obilaznom do izlaza ka Pančevu, gde će parkirati svoje traktore i ostati tu podneva. Na sastanku koji se održao sinoć, do ovog dogovora došli su poljoprivrednici iz Banata i udruženja STIG iz Požarevca, ali postoji mogućnost i da će im se pridružiti poljoprivrednici iz Subotice.

Kako Jovanov kaže, najveći problem su žitarice, odnosno njihove preniske cene.

„Neki poljoprivrednici daju mnogo robe da bi se razdužili, neki ni to ne mogu jer su se zadužili u robi, recimo u kukuruzu, čija je otkupna cena preniska“, kaže Jovanov.

Jovanov kaže da poljoprivrednici traže pomoć države, te da njihovi zahtevi postoje još od maja.

PROČITAJTE JOŠ

Tada su poljoprivrednici širom Srbije organizovali protestne vožnje i blokade, neki od zahteva su, kaže Jovanov, ispunjeni, dok neki ipak nisu.

„To što se nije rešilo u maju, e to nama pravi probleme, to bi trebalo da se reši. Ne tražimo, dakle, ništa novo, to su zahtevi koji su već poznati“, ističe poljoprivrednik Jovanov.

On dodaje i da je neophodno da se naši zakoni usaglase sa zakonima okolnih zemalja, jer ističe da poljoprivrednici ne mogu konkurentno da posluju kada su u potpuno drugačijem položaju od „komšija“.

Podsećamo, poljoprivrednici iz sedam različitih udruženja širom Srbije protestovali su u maju, kada su tražili da najniža otkupna cena mleka bude 78 dinara plus PDV, subvencije od 35.000 po hektaru za sve prijavljene površine, odnosno ukidanje ograničenja za subvencije do 20 hektara, da premija za mleko bude najmanje 20 dinara  po litru, referentna cena ratarskih kultura izjednačena sa berzama u Budimpešti i Parizu, kao i regulisanje cene mleka i mlečnih proizvoda u Srbiju prelevmanima za države Evropkse unije i CEFTA sporazuma i na sve mlečne proizvode u iznosima koji će tadi rezultate i destimulisati uvoz. Tražili su i dizel gorivo za sve obradive površine bez akciza sa PDV-om, 100 litara po hetaru za ratare i 300 litara po hektaru za povrtarske kulture, kao i regres za mlečne krave u iznosu od 40.000 dinara po kravi. Kao odgovor od Vlade, dobili su subvencije povećane sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru, premiju za mleko za 15 na 19, regres za mlečne krave sa 30.000 na 40.000, ukidanje 50 odsto naknade za odvodnjavanje, „regulisanje“ uvoza mleka i mlečnih proizvoda i uvođenje plavog dizela od 1. januara 2024.

BONUS VIDEO Da li novi budžet zadaje ključni udarac poljoprivrednicima? – Nenad Mitrović i Milovan Ivanković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar