Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Poljoprivrednici Braničevskog okruga blokirali su danas ulaz u Požarevac, zahtevajući da država kupi neophodne količine pšenice po tržišnoj ceni za robne rezerve. Protestna vožna počela je u 9 sati i trajala do 11.45. Predsednik udruženja poljoprivrednih proizvođača tog kraja Nedeljko Savić rekao je za N1 da je tokom protesta definitivno dogovoren sastanak sa predstavnicima vlasti za petak u 10 sati.

Savić kaže da je nezadovoljne poljoprivrednike u 10.30 zvao šef kabineta ministra poljoprivrede i da je potvrđen sastanak u petak u 10 sati sa ministrom poljoprivrede i šefom kabineta predsednika Srbije ili predsednikom lično.

On je rekao da je prvi zahtev cena pšenice, ali da posle nje dolazi suncokret, budući da uljare već „izlaze sa pričama“ da su magacini puni ulja i da nemaju novca da otkupe suncokret.

Treći zahtev poljoprivrednika, kako je rekao Savić je da se promeni način funkcionisanja prema primarnim proizvođačima, da se ravnomernije rasporede sredstva u budžetu.

Na pitanje ko je sve zvao poljoprivrednike od kada su najavili blokadu, Savić navodi da su juče imali pozive na kraju radnog vremena u 15 sati, ali da to nije bilo zvanično potvrđeno, pa da su jutros u 7.45 od prestavnika vlasti dobili još jedan poziv. On objašnjava da to nije bio pritisak, već ispunjenje uslova koji su tražili poljoprivrednici. „Tražili smo da se sastanemo sa predstavnicima države“, rekao je Savić i podsetio na prethodne sastanke u robnim rezervama i ministarstvu poljoprivrede, na kojima je poljoprivrednicima rečeno da se o njihovim zahtevima odlučuje u kabinetu predsednika. Zato su, objašnjava Savić, poljoprivrednici i tražili susret s njim ili šefom kabineta.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Protest poljoprivrednika iz okoline Kraljeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare