Foto:EPA-EFE/Gyorgy Varga

Uprava za agrarna plaćanja će na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019. svim poljoprivrednicima isplatiti sredstva i za 2020. godinu, iako nisu podnosili zahtev.

Poljoprivredni proizvođači koji nisu podneli zahtev za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u ovoj godini, ne moraju da strahuju da će ostati bez subvencije jer će im sredstva biti isplaćena i bez tog zahteva, kažu u Upravi za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede.

Ta uprava će na osnovu poslednjeg preseka stanja iz 2019. svim poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na ovaj podsticaj isplatiti sredstva i za 2020. godinu, iako nisu podnosili zahtev.

Na takvu meru Uprava se odlučila zbog novonastale situacije izazvane proglašenjem vanrednog stanja zbog korona virusa, kaže direktorka Biljana Petrović i ističe da poljoprivrednici ne moraju ići lično da podnose zahtev i izlagati se opasnostima da se zaraze virusom.

„Mi ćemo uporediti sve sve pristigle zahteve do sada jer neki stižu i poštom i na kraju ove radne nedelje napraviti presek stanja kako bi se znalo koliko ukupno ima zahteva“, rekla je Petrović Tanjugu.

Prema njenim rečima, oni koji u ovoj godini prvi put ostvaruju to pravo treba samo da pošalju mejl na adresu [email protected]

Mi ćemo onda proveriti sve zahteve i isplatiti subvencije za hektare i gorivo, dodala je.

Petrović kaže da sve informacije ukazuju na to da poljoprivrednici nemaju razloga za strah i da će svog materijala biti dovoljno.

Ističe da semenske kuće svu robu nabavljaju pre početka sezone te da se ne očekuje da će nešto od toga nedostajati.

„Što se subvencija tiče, tu takođe nema razloga za brigu, one se odobravaju i dalje i biće isplaćivane u narednom periodu“, rekla je Petrović za Tanjug.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram