Foto: Vesna Lalić

U Termoelektrani "Nikola Tesla B" u Obrenovcu danas je počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u koje će biti uloženo 210 miliona evra.

Postavljanju kamena temeljca prisustvovali su ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović, direktor EPS-a Milorad Grčić i direktor japanske kompanije Micubiši Pauer Šiničiro Micujama i ambasador Japana u Srbiji Tokahita Кacumata. Mihajlović je rekla je otpočinjanje ovog važnog projekta značajno za zdraviju životnu sredinu.

„Sve ovo je moralo da se rešava mnogo pre, ali važno je da smo počeli i svi projekti u EPS realizovaće se mnogo brže, kako ovaj tako i projekat odsumporavanja u Кostolcu, da završi probni rad i da dobije dozvolu“, kazala je ona. Dodala je da su godišnje emisije sumpor dioksida 300.000 tona odnosno šest puta više nego što je dozvoljeno i po zakonima Srbije i EU.

„I ako stavimo sa strane EU, naš zadatak je da očuvamo zdravlje građana. U narednom periodu redefinisaćemo investicione planove, jer činjenica da je EPS do sada uložio 319 miliona evra u zaštitu životne sredine nije ohrabrujuća. Mora da se radi brže, ulaganja u životnu sredinu znače i opstanak EPS-a“, ocenila je ona.

Foto: Vesna Lalić

Irena Vujović podsetila je da je prošle godine otpočela izgradnja postrojenja u TENT A i da će sa tim projektom mnogo doprineti zaštiti životne sredine.

„Ovim projektom smanjuje se emisija sumpor-dioksida na minimum. Prilagođavamo regulative i propise sa EU na svom putu evrointegracija, i ovakva postrojenja doprinose bržem delovanju i usaglašavanju sa EU. ;Naš imperativ je zaštita životne sredine i bolji kvalitet vazduha, a sve zbog zdravlja građana Srbije“, rekla je ona.

Milorad Grčić rekao je da će se početkom realizacije projekta odsumporavanja, trećeg ovog tipa u Srbiji, smanjiti nivo zagađenja vazduha sa 80.000 tona na 4.500 tona godišnje.

„Vrednost projekta je 210 miliona evra, od toga 120 miliona evra će se realizovati kroz rad srpskih firmi, što je značajno i za naš BDP kojem EPS doprinosi sa tri odsto direktno i tri odsto indirektno. Ovakvi projekti garantuju budućnost TE i energetsku stabilnost“, rekao je Grčić. Šiničiro Micujama istakao je da uz ogromne napore Vlade Srbije i EPS-a ovaj projekat konačno može biti realizovan.

„Naša dokazano najsavremenija tehnologija za odsumporavanje biće korišćena i na TENT B i siguran sam da ćemo doprineti zaštiti životne sredine u Srbiji. Obezbedićemo pravovremenu realizaciju projekta i moderno postrojenje koje će biti još jedan simbol prijateljstva Srbije i Japana“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar