Foto: Shutterstock

Auto-škole će neminovno povećati cene obuke za nove vozače. Sve skuplje gorivo, povećana cena rada i zakupa lokala, neki su od faktora zbog kojih će vlasnici auto-škola morati da koriguju cenu svojih usluga. Za portal Nova.rs je ova informacija potvrđena – povećanja cene će biti, ali ono neće biti enormno.

Kako za Nova.rs ističe Milan Krstić, predsednik Asocijacije auto-škola Srbije, svaka auto-škola je priča za sebe te, u skladu sa tim, ne može se precizirati koliko će koja podići cene svojih usluga.

Foto: Shutterstock

„Na primer, neka škola ima svoj poligon, dok neka plaća zakup, tako da svaka od njih ima drugačije troškove“, kaže Krstić.

Inače, kada je u pitanju minimalnna cena obuke za buduće vozače, nju određuje Vlada, a poslednja korekcija cene doneta je 2012. godine i nije se menjala do danas.

„Iako je gornja granica otvorena, to jest auto-škola može da odluči koliko će maksimalno naplaćivati, 99 odsto njih se trudi da obuka bude što jeftinija, kako bi imali što više polaznika“, kaže naš sagovornik.

Ipak, on ističe da je neophodno da do korekcije cene dođe.

PROČITAJTE JOŠ

„U odnosu na 2012. godinu, kada je poslednji put određena minimalna cena, sve je poskupelo. Minimalna cena rada tada je bila oko 100, sada je oko 200 dinara, gorivo je bilo 120, sada je 220, zakup lokala je tada koštao 250 evra, sada bez 400 ne možete da pronađete odgovarajuće prostorije“, kaže Krstić.

Sagovornik portala Nova.rs kaže da će korekcije cene biti sigurno, ali da ona neće biti „enormna“.

Kako kaže, vlasnici auto-škola neće moći da opstanu u poslu ukoliko ne povećaju cene, s obzirom na sve više cene onoga što je za njihov rad ključno – goriva. Ipak, on napominje da nova cena neće premašivati 100.000 dinara, kako su spominjali pojedini beogradski instruktori.

Koliko sada košta obuka?

Cene obuke variraju od škole do škole, ali je prosečna cena po teorijskom času oko 350 dinara, a procenjuje se da se ove cene neće menjati. Časovi praktične obuke kreću se od 50.000 do 55.000 dinara. Kada se na to dodaju i troškovi teorijskog i praktičnog ispita, prve pomoći i lekarskog pregleda, budući vozač treba da plati u proseku 75.000 dinara.

BONUS VIDEO Očekuje se poskupljenje obuke u auto školama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar