Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je danas ocenio da je odluka države da produži mere direktne pomoći preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima još jedan blagovremeni i brz odgovor na "aktuelnu situaciju" zbog pandemije.

Čadež je rekao da će to kompanijama u Srbiji omogućiti da održe likvidnost očuvanu proteklih meseci i sačuvaju radna mesta.

„To je ujedno i veliki podsticaj novom zapošljavanju i rastu potrošnje značajnom u vreme smanjenja tražnje zbog pandemije na domaćem i stranom tržištu“, naveo je Čadež u saopštenju.

Prvi paket državnih mera pomoći, po oceni Čadeža, „sačuvao je kičmu privrede, a dodatna podrška, i ovoga puta široko postavljena, ali usmerena ka najranjivijem segmentu privrede, još jedna je snažna injekcija“.

Ta nova pomoć će „privredi obezbediti predah, da može da prodiše, da finansijski relaksiranija dodje do novih poslova, sačuva lanac dobavljača i spremna dočeka jesen i, kasnije, vreme snažnijeg oporavka“.

„Državna pomoć kroz pokrivanje dela minimalnih zarada za jul i avgust, kao i mesec – dva odlaganja poreza, novi moratorijum na kreditne obaveze, subvencije za plate novozaposlenih, uz postojeću kreditnu podršku za likvidnost, dolazi u pravo vreme i važan je korak za našu ekonomiju“, istakao je Čadež.

Ukazao je da prvi rezultati najnovije ankete pokazuje da je 80 odsto ispitanih privrednika koristilo kredite i da je skoro toliko anketiranih rešilo problem likvidnosti na tri do šest meseci, iskazujući veliko interesovanje da ponovo koristi tu vrstu podrške.

„Sledeći korak je da dodatno pomognemo najugroženijim sektorima kao što su turizam, ugostiteljstvo, putnički saobraćaj, ali i podržimo naše kompanije iz preradjivačke industrije da se u novim okolnostima bolje pozicioniraju na domaćem i stranom tržištu, da ugovore nove poslove i u zemlji i inostranstvu, da im pomognemo da se uključe u lance medjunarodnih kompanija, osiguraju izvozne poslove, povećaju konkurentnost, osmisle proizvodnju, nove poslovne modele i tržišta na kojima će nastupati“, najavio je Čadež.

Kako je saopštila PKS, „privrednici sa optimizmom gledaju na najavljene mere“ i ocenjuju da će im omogućiti da održe proizvodnju i zaposlenost, kao i oporavak na duže staze.

Vlasnik i direktor kompanije „Tenen“ iz Čeneja, Jovo Rodić, smatra da će nove mere, kao i prethodne, mnogo pomoći privredi da prevazidje izazove u poslovanju sa kojima je suočena zbog globalne zdravstvene krize, da održi kontinuitet proizvodnje i da zaposli nove radnike.

Pohvalio je projekat „Moja prva plata“, ističući da planira da zaposli pripravnike i druge kadrove.

Rodić je rekao da kompanija „Tenen“ koja se bavi proizvodnjom stočne hrane preradom soje, kao i uzgojem pilića, nije otpuštala radnike, da je organizovala rad u skladu s preporuka i propisima – od kuće, i u smenama, kao i da sprovodi sve preventivne sanitarne mere.

I za porodičnu kompaniju „Ipon“ iz Indjije, proizvodjača sportske opreme, nove mere će, kako je istakla njena suvlasnica Marijana Miljković, omogućiti oporavak na duže staze i da zadrži radnike.

Posebno joj je važan produžetak isplate minimalca za još dva meseca, da bi svi zaposleni „ostali na okupu“.

„Ne bi bilo ni korektno, ni ljudski u ovakvoj situaciji otpuštati radnike koji izdržavaju svoje porodice. Ove mere će omogućiti da se to ne dogodi“, rekla je Miljković.

Vlasnica konsultantske agencije „Life in Harmony“, Dragana Nerandžić, rekla je da je prijatno iznenadjena najnovijim merama pomoći države namenjenim privredi, najviše preduzetnicima i malim privrednicima.

„One će sprečiti loš scenario koji sada vidjamo u mnogim zemljama i njihovim ekonomijama, jer gotovo da nema delatnosti koja direktno ili posredno nije pogodjena krizom“, ocenila je ona.

Novi podsticaji su, po njenim rečima, došli u pravi čas da značajno pomognu privatni sektor da „preživi“ letnji udar korona virusa.

„Posebno me je obradovala vest o programu prve plate koji će, verujem, svim privatnicima pomoći da dobiju nadoknadu za mlade ljude koji su spremni da rade i usavršavaju radeći“, rekla je Dragana Nerandžić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar