Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC / an

Tržište Srbije dobro je snabdeveno, a lanac dobavljača funkcioniše uprkos problemima koje je izazvala pandemija koronavirusa, kaže sekretar Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije Žarko Malinović.

Mesa, voća i povrća, kao i drugih namirnica u svim trgovinama u Srbiji ima dovoljno, a tako će biti i u buduće, kaže Malinović za Tanjug.

U odnosu na vikend 14. i 15. marta, kada je zabeležena ubedljivo najveća tražnja, koja je prevazila i novogodišnju, u dva prethodna vikenda beleži se značajno smanjenje tražnje.

„Možemo reći da se tržište stabilizovalo iako i dalje, kada poredimo sa istim periodom prethodne godine, imamo zančajno veću tražnju“, kaže Malinović.

Podseća da je lanac snabdevanja „zaokružen“ i da 80 odsto prehrambenih proizvoda na tržištu Srbije dolazi upravo iz naše zemlje, od njive do polica u prodavnicama.

„Tamo gde zavisimo od uvoza, zahvaljujući dobroj saradnji sa institucijama obezbedili smo da tržište funkcioniše, tako da smo obezbedili dovoljne količine citrusa“, kaže Malinović i poručuje građanima da kupuju samo onoliko koliko ima je potrebno za tri do pet dana.