Foto: Promo

Centru za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore Srbije prijavilo se za dva dana 150 malih i srednjih preduzeća za SPEED program podrške MSP, koji je razvijen kao neposredan odgovor na situaciju nastalu zbog pandemije koronavirusa.

Program podrazumeva dvodnevnu onlajn besplatnu konsultantsku podršku sertifikovinih stručnjaka za digitalnu transformaciju malim i srednjim firmama.

Tokom obuke svaka kompanija ima priliku da na osnovu svojih potreba dobije konkretne savete i edukaciju kako da uz pomoć digitalnih tehnologija poveća prodaju i produktivnost.

„Javni poziv je raspisan 8. aprila za kompanije sa pet do 250 zaposlenih iz svih oblasti privrede i trebalo je da bude otvoren do kraja meseca. Nismo očekivali ovakav odziv“, kaže Filip Mrdak, rukovodilac Centra za digitalnu transformaciju PKS.

Osnivanje, kao i aktuelni SPEED program, podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kroz projekat Razvoj privatnog sektora u Srbiji u okviru Nemačke razvojne saradnje.

Prema rečima Mrdaka, očigledno da je potreba za drugačijim organizovanjem poslovanja u aktuelnim okolnostima, podigla motivaciju srpskih preduzeća da unaprede znanje u oblasti digitalizacije.

„U narednom periodu naši konsultanti za digitalnu transformaciju počeće da rade sa prvih 100 prijavljenih preduzeća, a mi ćemo pokušati da nađemo način da i 50 ostalih, za koje trenutno nema mesta u programu, dobiju istu podršku“, naveo je on.

Većina prijavljenih kompanija ima 10 do 15 zaposlenih i bavi se trgovinom, a uglavnom su zainteresovane za edukaciju u oblasti e-prodaje i digitalne komunikacije sa potencijalnim kupcima.

Među prijavljenim kompanijama ima i onih koje se bave drugim delatnostima i žele da digitalne tehnologije i načine komunikacije primene u proizvodnji ili organizaciji poslovanja uz rad od kuće, koji je sada masovno prisutan, navodi se u saopštenju GIZ-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar