Rio Tinto

Kompanija “Rio Tinto” tvrdi da ni ona niti njeni konsultanti ne vode “nikakvu orkestriranu kampanju na temu litijuma u saradnji sa Vladom Srbije niti su upoznati sa takvom kampanjom”, kao i da su imena i kontakti njihovih konsultanta dostupni medijima samo u cilju efikasne komunikacije. Ovaj odgovor je usledio pošto je Nova.rs objavila da je provladinim medijima stigao spisak poželjnih sagovornika za javnu raspravu o projektu “Jadar”, koji je pozitivno predstaviti rudarenje litijuma u Srbiji.

Naime, kako je objavila Nova.rs, većini prorežimskih medija prethodnih dana stigla je preporuka da se do 15. jula svakodnevno organizuju debate i javne rasprave o iskopavanju litijuma i otvaranju rudnika u dolini Jadra.

Uz to je stigao i spisak od dvadesetak imena uglavnom profesora beogradskih i novosadskih fakulteta, kao i nekoliko analitičara, koji bi trebalo da budu gosti pomenutih rasprava i govore o pozitivnim efektima iskopavanju litijuma. Deo njih je već u javnosti prepoznat po pohvalnim izjavama o projektu “Jadar”.

Kao osoba ključna za koordinaciju gostovanja navedena je jedna od ključnih osoba u agenciji Executive group, inače zaduženoj za medijske nastupe “Rio Tinta”.

Međutim, u pisanom odgovoru portalu Nova.rs kompanija “Rio Tinto”, kao i konsultanti kompanije koji su zaduženi za komunikaciju sa medijima tvrde da “ne vode nikakvu orkestriranu kampanju na temu litijuma u saradnji sa Vladom Srbije niti su upoznati sa takvom kampanjom”.

Rio Tinto

U objedinjenom odgovoru na više naših pitanja o raspravi i pomenutom spisku učesnika ocenjuju da je “u javnosti već duže vreme prisutan veliki broj dezinformacija o projektu ’Jadar’ i da zbog toga kompanija ’Rio Tinto’ aktivno komunicira, već duži vremenski period, sa svim zainteresovanim stranama i medijima”.

“Fokusirani smo na otvoren dijalog zasnovan na činjenicama i ostajemo na raspolaganju svim medijima za sve upite. Kao što smo već više puta izjavljivali, verujemo u projekat “Jadar” i nastavićemo da komuniciramo otvoreno sa svim zainteresovanim stranama i u narednom periodu. Konsultatni za medije kompanije ’Rio Tinto’ dostupni su svim medijima koji nas kontaktiraju za organizaciju odgovora, izjava, gostovanja i debata, kao sto je i uobičajeno. Imena i kontakti konsultanta su dostupni medijima u cilju efikasne komunikacije, nemamo saznanja niti odbravamo podelu kontakata u bilo koje druge svrhe osim za komunikaciju sa medijima” navodi se u pisanom odgovoru dostavljenom našoj redakciji.

Vlada Srbije je, da podsetimo, januara 2022. stopirala projekat “Jadar”, koji podrazumeva otvaranje rudnika litijuma u dolini reke Jadar, i to nakon višemesečnih protesta građana i blokada puteva sa zahtevom da se ne dozvoli iskopavanje litijuma u Srbiji.

Međutim, početkom ove godine predsednik Srbije svojim izjavama da država ne sme da propusti mogućnost tehnološkog napretka, koji bi, prema njegovim rečima, doneo litijum, ponovo u igru vraća kompaniju “Rio Tinto” i njihov projekat.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare