Pavle Petrović Foto: N1

Na sednici Skupštine Srbije predstavljen je Izveštaj Fiskalnog saveta za 2021. godinu, a predsednik tog tela Pavle Petrović rekao je da su se u tom periodu izdvojila dva problema - visina javnog duga Srbije i deficit.

Pavle Petrović je obrazlažući izveštaj na sednici naveo da je u 2021. godini zabeležen javni dug od oko 57 odsto BDP-a, što je, kako je rekao, veći dug nego što odgovara privredi Srbije.

„Za privredu Srbije normalan raspon duga je od 45 do 55 odsto u odnosu na BDP“, kazao je Petrović.

Dodao je da Srbija plaća veće kamatne stope nego razvijene zemlje i da ne može da se poredi sa razvijenim zemljama u pogledu obima duga.

Kao još jedno važno pitanje u 2021. i 2022. godini, Petrović navodi velika davanja države privredi i stanovništvu u iznosu oko 5,4 milijardi evra, od čega je, kako kaže, oko dve milijarde evra bilo višak.

„Procenili smo da je skoro dve milijarde evra bilo višak, samim tim što je deljeno neselektivno, kako privredi tako i stanovništvu, što je uticalo na povećanje javnog duga. Naknadno analize i u svetu i kod nas pokazuju da su ta preterana fiskalna trošenja jedan od uzroka tekuće inflacije i u svetu , a posebno kod nas“, rekao je Petrović.

Navodi da je između ostalog, iz ugla Fiskalnog saveta veliki problem u istom periodu i netransparentnost prikazivanja izdataka kako u budžetu tako i u završnom računu.

Objasnio je da je u 2021. godini 400 miliona evra bilo pod stavkom „neto budžetskih pozicija“, te da se ta praksa nastavila u 2022. godini i sa budžetom u 2023. godini.

***

BONUS VIDEO – Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, samo je pitanje kada će da eksplodiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar