Foto: Slavica Panić/ Nova.rs

Uredba o ograničenju visine cene peleta koju je donela Vlada Srbije podjednako je suprotavljena poslovnim interesima kako proizvođača peleta tako i trgovaca koji prodaju taj ogrev u maloprodaji. Reč je o tome da maksimalno propisana cena stvara gubitke i nama i njima, kaže Danko Pušičić, predsednik Udruženja peletara Srbije.

On dodaje da su proizvođači peleta nadležnima predlagali da njegova maksimalno dozvoljena cena bude 370 evra po toni, smatrajući da bi u tom iznosu bila održiva za trgovce, ali taj predlog nije uvažen već je Vlada propisala da gornja granica zamrzavanja bude 38.000 dinara po toni, piše Danas.rs.

„Problem sa ovom cenom je što može da demotiviše trgovce u maloprodaji da kupuju pelet i prodaju ga potrošačima kojima je potreban za grejnu sezonu. Inače, sirovina za proizvodnju peleta ima u dovoljnom količinama“, zaključuje Pušičić i dodaje:

„Mi proizvođači peleta ih kupujemo i od Javnog preduzeća ‘Srbijašume’ ali i od privatnih dobavljača. To znači da peleta za potrebe tržišta ima dovoljno ali je pitanje da li će stovarišta zbog niske dozvoljene maloprodajne cene u narednom periodu biti zainteresovana da nabavljaju nove količine.“

BONUS VIDEO – Zlatić: Ozbiljna inflacija na evropskom tržištu uticala na cenu peleta u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (5)