Čačak je poznat po brojnim pečenjarama. Niko od putnika ne prođe kroz grad pored Morave, a da ne svrati na bar 300 grama ukusnog pečenja kako bi ga degustirao, ili barem nekoliko kilograma poneo kući. Ipak, Čačani bi za praznike mogli da ostanu bez svog omiljenog specijaliteta, jer se pečenjari suočavaju sa deficitom prasića, a i cene žive vage su mnogo skočile. Da biste se omrsili za Uskrs biće vam potrebno oko 1.500 dinara za kilo prasetine i oko 2.000 za kilo jagnjetine.
Pišu Ljubica Sokić i Andrija Lazarević
Vlanik pečenjare Duško Novitović kaže za Nova.rs da prasad nabavlja u okolnim gradovima, jer in nema u okolini. „Zaista je teško doći do stočara koji gaje prasiće. Mi ne možemo da namirimo potrebe potrošača, jer su mnogi ljudi stagnirali sa uzgojem jagnjadi i svinja. Vi i sami znate da u našem gradu ima puno pečenjara, pa je neizvodljivo da oni sve nas podmire“, ispričao nam je on.
Novitović kaže da je prinuđen da ide u druga mesta kako bi nabavio prasiće, a to poprilično košta. „Ja konkretno imam dobavljača u okolini Kruševca, ali nisam siguran da li ću moći za Vaskrs i Prvi maj da imam za sve kupce pečenje po narudžbini. Prasiće plaćam 370 dinara, ali tu su dodatni troškovi, prevoza i radnika. Sa druge strane razumem i seljake koji su morali da podignu cenu žive vage, jer su i oni izloženi poskupljenjima koncentrata, kukuruza, odnosno generalno hrane. A da ne pričam o njihovoj muci i trudu“, zaključio je on za Nova.rs. napominjući da kilogam jagnjetine staje kod njega 2000, a prasetine 1500 dinara. Vlasnik pečenjare iz Slatine nadomak Čačka, Milan Bulija kaže da ima slične probleme.
#related-news_0
On prasiće nabavlja po cenama od 380 do 400 dinara po kilogramu. „Veoma je teška situacija, pre dva meseca je cena žive vage bila oko 230 RSD po kilogramu, ali je sve mnogo poskupelo. Nisam nivelisao cene pečenja, ostale su iste. Kilogram jagnjetine je 2000, a prasetine 1500 dinara. Ne znam kako ćemo, pre svega, naći prasiće da zadovoljimo potrebe kupaca“, žali nam se i on. Bulija kaže da ne zna šta će biti za praznike – Vaskrs i Prvi maj. „Potrudiću se da uradim sve što je u mojoj moći, ali situacija je vrlo komplikovana“, zaključio je Bulija. Sa druge strane, stočar Goran Bojović iz Brezovica kod Čačka kaže da gaji isključivo rasu svinja „Moravka“ i ima ih oko 90. „Prasiće uglavnom plasiram na tržišta van Čačka. Cena žive vage je četiri evra po kilogramu, a pečenjari traže bele, jer su jeftinije „, objasnio je sagovornik portala Nova.rs.
Prema njegovim rečima, ova autohtona rasa se ne hrani koncentratom, već isključivo prerađenom zdravom hranom. Za razliku od uobičajenih, “ Moravka “ pojede oko kilogram, jer ima mali želudac. Na naše pitanje kako komentariše manjak prasića na tržištu sagovornik odgovara : „Stočari su, ponajviše, zbog niske cene ugasili matična stada. Takođe, za kilogram kukuruza treba izdvojiti 45 RSD, što je veoma skupo. Samim tim ko nema svoju proizvodnju hrane je u problemu. Džak koncentrata staje 2000 dinara“, kaže Goran. On napominje da bele svinje, za razliku od „Moravki“ jedu dnevno od pet do četrnaest kilograma zrnaste hrane. „Mi kuvamo krompir za njih, imamo sopstvenu proizvodnju. Najčešća tržišta za njihov podmladak, odnosno prasiće su Beograd, Pančevo i druga udaljenija mesta“, rekao nam je on. Bojović je istakao da sela zamiru, a u celom Dragačevu ne može da se kupi ni jedno jedino prase.
Pripreme za Uskrs su u punom jeku, a u prilog tome govori činjenica da su beogradske pečenjare porudžbine primile i 2 nedelje pre.
Kilogram prasećeg pečenja košta 1.500 dinara, dok za jedan kilogram jagnjetine treba izdvojiti u proseku do 2.000 dinara.
U jednoj pečenjari na Zelenom vencu jagnjećeg pečenja oko podneva nije ni bio.
“Jagnjetina je malo pojeftinila, za oko 200 dinara, dok praseće poskupelo oko 100 dinara, ali to nije umanjilo interesovanje”, ističe ona.
Bonus video: Zaslužuje li pečenje Mišelin zvezdu?
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: