Foto:Screenshot/Twitter/@istinajzer

Često slušamo o tome da je Srbija zemlja ogromnog poljoprivrenog potencijala. Ipak, mnogobrojni su dokazi da taj potencijal ne uspevamo da iskoristimo do kraja, pa u prodavnicama kupujemo uvozno voće i povrće iz raznih krajeva sveta. Na društvenim mrežama danas je osvanuo snimak na kojem se vidi kako jedan nezadovoljni proizvođač baca ogromne količine paradajza u kontejner i poručuje: "Ne damo ništa za džaba, ovo je muka i znoj".

„Nek dođu da skupljaju u kontejnere. Gospoda koja uživa pod klimu u ‘ladovinu, a ja da na 50 stepeni radim. Ne, u kontejner, pa neka skupljaju“. Tako je ovaj ljuti proizvođač odgovorio na pitanje da li će to da „podeli narodu“.

Tvit je postavio korisnik ove društvene mreže uz komentar: „Dok država Srbija uvozi paradajz iz Albanije u leskovačkom kraju zbog katastrofalne otkupne cene ga bacaju. Srbija brale“.

Kako je prodavac iz okoline Lebana na Cvetkovoj pijaci rekao za Nova .rs otkupna cena paradajza kod njih je 20 dinara, a  nema ni izvoza pa su prinuđeni da dolaze čak u Beograd kako bi koliko toliko pokrili troškove.

„Dok se prodavao albanski i makedonski uvozni paradajz, tada je sve moglo. Sada je naš sazreo i za nas nema izvoza zbog korone. Kako je to moguće? Sa druge strane, naši domaći otkupljivači nas ucenjuju i nude nam 150 dinara po gajbici paradajza od 12 kilograma. Da li znate da nas samo proizvodnja košta 25 dinara po kilogramu, a samo gajbica 50 dinara? Pa to nije normalno šta nam rade“, rekao je za Jugmediju poljoprivrednik Dušan Kocić iz Svirca kod Leskovca koji je počupao oko hiljadu stabljika paradajza iz svog plastenika.

Iz godine u godinu svedoci smo nezadovljstva proizvođača koji traže veće otkupne cene i zbog toga blokiraju puteve, prosipaju maline, mleko… Sada je došao red i na paradajz. Pokušali smo da komentar dobijemo od resornih ministara Rasima Ljajića i Branislava Nedimovića.

Ministar Ljajić nije odgovorio na poruku i poziv, dok je ministar Nedimović u kraćem telefonskom razgovoru rekao da treba da proveri o čemu je zapravo reč.

„Proveriću, nisam video. Šta da vam kažem kada nisam video“, kratko je odgovorio Nedimović.

Kako bi se i sam uverio, ministru smo poslali snimak koji kruži društvenim mrežama. Pitali smo ga kako komentarišete ovakve postupke malih proizvođača, čime su oni uzrokovani, te da li je problem u nelojalnoj konkurenciji, uvozu ili neadekvatnim otkupnim cenama, kao i na koji način ovakvi postupci mogu da se spreče i ne ponove. Međutim, do obljavljivanja teksta nismo dobili odgovore na pomenuta pitanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare