Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije je od početka godine do kraja jula iznosila je 22,01 milijardu evra, što je pad od 7,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

Izvezeno je robe u vrednosti od 9,31 milijardu evra, što je 8,2 odsto manje nego u isto vreme 2019. dok je uvoz robe imao vrednost od 12,70 milijardi evra, što predstavlja pad od 7,1 procenata u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Deficit je bio 3,39 milijardi evra, odnosno četiri procenta manje nego u istio vreme lane.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 73,3 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,1 procenata.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije činile su 60,7 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije bile su zemlje CEFTA, sa kojima je ostvaren suficit u razmeni od 1,03 milijarde evra koji je bio rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

Izvoz Srbije u tokom sedam meseci iznosio je 1,51 milijardu evra, a uvoza 471,7 miliona evra, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 320,3 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar