Sokobanja Foto: Shutterstock/Milos Momcilovic

Jedna od najpoznatiji banja u Srbiji, Sokobanja ove godine oborila je više sopstvenih rekorda u sektoru turizma, a po broju noćenja gostiju izbila je na prvo mesto u Srbiji u konkurenciji banja i planinskih centara, ispred Vrnjačke Banje, Zlatibora i Kopaonika. Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da su od januara do novembra turisti u Sokobanji imali više od 755.000 noćenja, dok je Vrnjačka Banja nešto manje od 732.000 noćenja, Zlatibor 627.000, a Kopaonik 536.000.

Sokobanja je izbila na prvo mesto i po prosečnom broju dana koji turiste borave, a on je u tom banjskom centru ove godine bio skoro pet i po. Sokobanjci se mogu pohvaliti i najvećim broj realizovanih turističkih vaučera. Od 300.000 vaučera koliko je u 2022 godini podelilo Ministarstvo turizma, kod njih realizovano blizu 100.000, odnosno trećina ukupnog broja.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Direktor Turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković rekao je za Novu.rs da to mesto već šest godina obara sopstvene rekorde, tako da su verovali da će se jednog dana, po mnogim pokazateljima, probiti na prvo mesto u Srbij.

“Mi smo i u 2020. godini koja je bila krizna zbog epidemije virusa zabeležili rast broja turista i noćenja, tako da ni jedna radnja kod nas nije zatvorena, ni jedan radnik u sektoru turizma nije otpušten, već su otvorena i nova radna mesta. Ove godine je broj noćenja povećan za 52 odsto u odnosu na prošlu godinu, a najveći broj noćenja, skoro 740.000, ostvarili su domaći turisti”, istakao je Milenković.

Prema njegovim rečima, veći broj faktora uticao je da Sokobanja iz godine u godinu bude sve posećenija. Na prvom mestu je to, što Sokobanja ima sve ono što jedno kontinentalno turističko mesto može da ponudi gostima – ona je banjsko lečilište, ali ima i planine, reku i jezero.

“Malo je danas desetinacija koje turistima mogu da ponude očuvanu prirodu, nezagađen vazduh i aktivan odmor, a to je ono što turisti traže. Za poslednjih 10 godina mi smo učinili dostupnim mnogo toga u našem okruženju. Na Rtnju, Ozrenu, Bukoviku i Devici markirali smo preko 450 kilometara planinarskih staza, dok je na prirodnoj steni u Vrmdži obeleženo skoro 140 smerova za penjače. Uredili smo za celodnevni boravak turista 36 izletišta, a pre 10 godina bilo ih je 19”, istakao je Milenković.

On je kazao da su razlozi odlične turističke posećenosti i pristupačne cene pansionske i vanpasionske potrošnje.

“O tome govore i redovi ispred kafana kojih će sigurno biti sad tokom novogodišnih i božićnih praznika, a koje imamo za sve praznike. Ručak u kafani ili restoranu sa punjenom pljeskavicom, pomfritom, salatom i hlebom možete da dobijete već za 1.200 dinara, a pansion koji podrazumeva tri obroka dnevno, među kojima je i ručak sa preko 20 jela u ponudi, je 1.600 dinara. Cene su ovog leta u restoranima i kafićima nešto povećane, ali ne drastično. Domaću kafu u nekim lokalima možete da popijete za samo 80 dinara”, rekao je Milenković.

Za predstojeće praznike, dodao je on, zakupljeno je 90 odsto smeštajnih kapaciteta u Sokobanji, a najveći broj gostiju, kao i u ostatku godine biće iz Srbije, prvenstveno iz velikih gradova, Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca. Među gostima iz inostranstva, najbrojniji kao i obično biće Bugari, Makedonci i Rusi.

“Tokom leta, u glavnoj turističkoj sezoni od ukupnog broja gostiju najbrojnije su prodice sa decom. Oni čine otprilike 80 odsto ukupnog broja naših turista. Za Novu godinu očekujemo puno mladih. Poslednjih godina dolaze nam brojne grupe mladih, zakupe čitavu vilu ili dva, tri apartmana i ostanu po tri, četiri dana. Doček Nove godine u pojedinim diskotekama i noćnim klubovima košta samo 1.500 dinara i to sa uračunatom hranom, ali ima i restorana i hotela u kojima je novogodišnje slavlje 100 ili 150 evra”, rekao je Milenković.

Sokobanja tokom letnjih meseci nudi turistima oko 14.500 ležajeva u hotelima i apartmanima, a tokom zime između 9.000 i 10.000, jer pojedini vlasnici apartmana nemaju obezbeđeno grejanje.

Bonus video: Skijaši na Kopaoniku nemaju sreće

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare