Foto: Shutterstock

Valjevo je "najjeftiniji" grad u Srbiji, to pokazuje zvanična statistika i cene u prodavnicama. Ipak, to ne znači da se u Valjevu živi sjajno, jer je prosečna plata za 30.000 dinara manja nego u Beogradu.

Republički zavod za statistiku redovno objavljuje cene proizvoda koje građani kupuju svakodnevno i onda, kroz neke veće gradove u Srbiji pruža uvid u to gde je šta najjeftinije. U „konkurenciju“ je ušlo petnaestak gradova širom zemlje.

U „korpu“ smo za svaki grad stavili iste osnovne proizvode koje domaćinstva koriste svakodnevno: krompir, pasulj, crni luk, jabuke, juneće, svinjsko i pileće meso, 10 jaja i mleko.

Pročitajte još:

Inače, cene pojedinih osnovnih namirnica poput ulja, brašna, šećera i hleba nisu slobodno formirane, odnosno pod kontrolom su Vlade Srbije i samim tim u gotovo svim prodavnicama iste, zbog čega ih ovog puta nismo uzeli u razmatranje

Pored hrane, uračunali smo pastu za zube, sapun za ruke i prašak za veš, ali su podaci za ove proizvode prošlogodišnji, budući da RZS još uvek nije objavio zvanične podatke za te proizvode.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

Uporedili smo podatke iz svih ovih gradova i došli do zaključka – Valjevo je najjeftinije.

Naime, ukoliko sve nabrojane proizvode kupite odjednom, u prodavnici ćete ostaviti 3.239 dinara.

Kakve su cene?

Prema podacima RZS-a, koji nudi prosečne cene proizvoda po gradovima, građani Valjeva za kilogram krompira uglavnom daju 80 dinara.

Kilogram pasulja košta 250, a crnog luka 70 dinara. Kilogram jabuka u ovom gradu košta 80 dinara.

Kada je reč o mesu, žitelji Valjeva kilogram junetine plaćaju u proseku 948 dinara, kilogram svinjetine 595, a piletine 300 dinara.

Meso piletina
Piletina Foto:EPA-EFE/RAMON VAN FLYMEN

Litar mleka košta oko 150 dinara, a karton od 10 jaja – 170.

Što se tiče nabrojanih proizvoda iz kategorije kućne hemije, prošlogodišnji podaci kažu da su Valjevčani tubu paste za zube u proseku plaćali oko 124 dinara, čvrsti sapun za ruke 31 dinar, a džak od tri kilograma praška za veš 441 dinar. Naravno, treba imati u vidu da su i ove cene u međuvremenu sigurno porasle zbog inflacije.

Jeftinije nego u Beogradu, ali je prosečna plata skoro 50 odsto manja

U odnosu na Beograd, u Valjevu ćete sve ove proizvode platiti 551 dinar manje, budući da ukupna „beogradska“ korpa vredi 3.790 dinara.

Međutim, prosečna plata u Valjevu iznosi 65.164 dinara, a u Beogradu je čak 47 odsto veća i iznosi 95.627 dinara, što razliku na računima posle kupovine čini zanemarljivo malom.

BONUS VIDEO Sredstva za higijenu na pijačnim tezgama upola jeftinija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar