Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Stigla je nova godina, a sa njom i novi troškovi. Doček Nove godine, kupovina poklona, praznična trpeza, putovanja - sve su to dodatni troškovi za koje su građani morali da izdvoje novac prethodnih nedelja. Ipak, ukoliko isprate nekoliko jednostavnih saveta stručnjaka, "oporavak" od januarskog trošenja, pa čak i ušteda su mogući.

Finansijska savetnica Karolina Herbut je za „Novu“ podelila pet saveta za štednju. Kroz nekoliko, na prvi pogled sitnih koraka, građani mogu da, koliko-toliko, „srede“ svoje finansije.

Postavljanje cilja

Prvo pravilo za sve koji žele da uštede jeste da postave cilj, odnosno odrede koju sumu žele da uštede. Kada štedišta zacrta sebi cilj, treba da ima „štek“ u koji će odvajati novac. Herbut savetuje da je najbolje da se to radi na mesečnom nivou. Primera radi, na dan kada „leže“ plata, ko želi da uštedi treba odmah da stavi sa strane određenu sumu novca. To može biti 1.000 ili 2.000 dinara, u zavisnosti od visine primanja.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko je štediša tokom praznika umesto poklona dobio novac – treba da razmisli da i to stavi sa strane.

„Pametan piše“

Naredni savet koji Herbut ima za štednju jeste pravljenje plana raspoređivanja troškova. Takođe, osim samog plana, bitno je da štediša beleži sav novac koji potroši, ali i koji zaradi.

„Treba da zapištemo troškove za hranu, zdravlje, druženje – da napravimo grupe troškova i pratimo ih“, kaže Herbut.

Ona naglašava da troškove nikako ne treba pamtiti, već da je najbolje zapisivati ih. Sada postoji veliki broj aplikacija za praćenje troškova, te one mogu da budu najbolji prijatelj za sve one građane koji žele da uštede novac.

Karolina Herbut Foto:Privatna arhiva

„Tako vidimo gde možemo da smanjimo troškove i uštedimo. Od tog momenta možemo da razmišljamo o tome gde smo potrošili novac, a nismo morali“, rekla je nedavno Herbut.

Spisak za kupovinu, plan obroka i sniženja

Kada je štediša zabeležio sve svoje prihode i troškove, treba da razmisli gde može da uštedi, odnosno na šta može da troši manje novca, ili da ne troši uopšte.

Na taj način, objašnjava Herbut, građanin koji pokušava da uštedi dobija više sredstava koja može da usmeri na nešto drugo.

Takođe, Herbut ističe da je moguća ušteda i na onim najosnovnijim troškovima, poput hrane. Naime, naša sagovornica kaže da spisak za kupovinu nije dovoljan – potrebno je praviti i plan obroka.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Primera radi, plan može da se pravi za narednu nedelju.

Na taj način, zaposleni koji su na poslu naručivali hranu, mogu da promene svoje navike i počnu da spremaju obroke kod kuće.

Naravno, akcije u marketima treba da se prate, ali Herbut ističe da potrošači ne treba da se zaleću, već dobro da provere ponudu i na drugim mestima, jer često akcijska cena proizvoda u jednoj prodavnici može da bude redovna cena u drugoj.

Fokus staviti na veću uštedu

I pored svakodnevnih koraka koji mogu da pomognu pri štednji, Herbut ističe da građani ipak treba da se fokusiraju na veće iznose, kako bi najbrže uštedeli.

Foto: Shutterstock

„Ne treba da gledamo kako da uštedimo 50 dinara, nego da vidimo gde je prostor za značajnije uštede“, objašnjava Herbut.

A kako štediša može da vidi gde ima mogućnosti za veliku uštedu? Upravo tako što će redovno da prati sve svoje troškove.

Povećanje prihoda

Građani koji su poslušali sve prethodne savete, ali i dalje nisu zadovoljni količinom novca koju su uštedeli, treba da razmisle o tome da li postoje opcije koje mogu da im obezbede dodatnu zaradu. Kako Herbut objašnjava, svako ima mogućnost za dodatnu zaradu, bilo da je ona kratkoročna ili dugoročna.

Na primer, dok štedi, građanin treba da razmisli i o tome kako može da unapredi neku svoju veštinu, a koja će jednog dana da mu donese veću zaradu.

Herbut zaključuje da pored štednje, fokus treba da bude i na tome šta građani mogu da urade kako bi i zaradili više.

BONUS VIDEO Britanski saveti za štednju struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar