Foto:Shutterstock/guruXOX

Domaća preduzeća od danas imaju novu priliku da se prijave na javni poziv Fonda za inovacionu delatnost za bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od šest milona evra.

Javni poziv za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija otvoren je do 31. avgusta 2020. godine u 15 časova, a Fond dodeljuje po pojedinačnom projektu do 80.000 evra za mlada, odnosno do 300.000 evra za već afirmisana preduzeća.

Detaljna uputstva za prijavu dostupna su na internet prezentaciji Fonda za inovacionu delatnost.

U prethodnom javnom pozivu, Fond za inovacionu delatnost je podršku za razvoj inovacija, u iznosu od pet miliona evra, dodelio za 35 projekata.

Kako se navodi u saopštenju Fonda, kroz nezavisan proces selekcije odabrano je 22 projekta mladih preduzeća i startap timova i 13 zajedničkih projekata preduzeća i naučnoistraživačkih organizacija.

Podržani su oni projekti koji imaju sposoban tim, inovativni potencijal, održivu konkurentsku prednost i jasne razvojne planove, kao i dovoljno kvaliteta da se takmiče na međunarodnom tržištu.

Uređaj na bazi senzora za profesionalne pijaniste, softversko rešenje za optimizaciju i kontrolu energetske potrošnje u zgradama i postrojenjima, nova tehnologija za proizvodnju i obradu tartufa, zatim mobilni EKG uređaj za detektovanje simptoma srčanog udara, ultrazvučni senzor i softver za detekciju curenja naftovoda, samo su neki od podržanih projekta, koji će se u narednom periodu razvijati.

Sredstva za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a kroz Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja (na osnovu sporazum o zajmu sa Svetskom bankom).

Na internet stranici Fonda za inovativnu delatnost objavljen je pregled svih projekata podržanih u prethodnom javnom pozivu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar