Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Prema još uvek nezvaničnim procenama, u poslednja dva meseca, usled pandemije koronavirusa, više od 400 radnika ostalo je bez posla u Industrujskoj zoni u Malom Bajmoku, u okviru koje posluje nekoliko stranih kompanija. Najveća otpuštanja bila su u nemačkoj kompaniji Norma Grupa zbog smanjenog obima posla u automobilskoj industriji.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotice Ištvan Huđi rekao je za portal Magločistač da je Sindikat na osnovu procena zatražio zvanične podatke o ukupnom broju otpuštenih radnika u periodu od 15. marta do 15. maja, nezavisno od toga da li su radnici ostali bez pola na osnovu ugovora na određeno vreme ili na osnovu sporazuma o prestanku radnog odnosa. Takođe, pitanja će uputiti i Nacionalnom fondu za zapošljavanje.

Prema njegovim rečima, ova godina će sigurno biti teška, a delom i sledeća godina, a normalizacija tržišta očekuje se tek u drugoj polovini 2021. godine.

“Situacija u tekstilnoj industriji, koži, obući je veoma teška. Kada je u pitanju automobilska industrija, stabilizacija tržišta neće zavisiti od Srbije, nego od tržišta Evropske unije, to jest, najviše od Nemačke i drugih vodećih evropskih zemalja. I to, naravno, samo ukoliko se pandemija korona virusa ne vrati, zato što bi to ponovo moglo da izazove poremećaje na tržištu”, kazao je Huđi.

Najviše radnika ostalo bez posla u Norma Grupi

U nemačkoj kompaniji Norma Grupa je pre 10-tak dana oko 60-tak radnika, koji su bili stalno zaposleni, sporazumno napustilo kompaniju uz određenu otpremninu koju su dobili kao ponudu od poslodavca.

“Ako su potpisali sporazum, nemaju naknadu na tržištu rada, ali imaju pravo na jednu trećinu otpremnine pomnoženo sa godinama radnog staža. Dobili su više i na osnovu toga je većina prihvatila taj sporazum”, naveo je Huđi.

Dodao je da je veliki broj ljudi otišao na plaćeno odsustvo, nisu dobili rešenje o otkazu, ali su kući, čekaju posao, dok su pojedini u neizvesnosti, takođe čekaju da ih pozovu nazad, kad se ponovo nađe posao za njih.

Da podsetimo, početkom aprila Norma Grupa je, prema nezvaničnim informacijama, otpustila više od 100 radnika koji su bili zaposleni na određeno vreme ili preko agencija, a kada je im je ugovor istekao, jednostavno im ugovor nije produžen i automatski im je prestao radni odnos, preneo je tada portal Magločistač.

Otpušteni radnici su tvrdili da se prilikom otkaza nije vodilo računa o kriterijumima, već samo o brojevima.

Otpušteni radnici, koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su tada za Magločistač da su im otkazi saopšteni preko telefona, da niko nije bio na listi za otkaz, nego je moralo tako jer je takvo bilo naređenje. Rečeno im je i da zadrže svoju uniformu zato što imaju u planu da ih najverovatnije nakon završetka vanrednog stanja vrate na posao, međutim, to niko nije mogao da potvrdi ili da im obeća.

Izvor: maglocistac.com

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar