Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najmanje 100 radnika fabrike "Hačinson" iz Rume dobilo je otkaz početkom aprila tokom vanrednog stanja, pre isteka ugovora o radu na odredjeno vreme, a zbog smanjenog obima posla, objavio je danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

„Pozvani smo da dođemo u dva sata popodne na sastanak, iako smo taj dan bili treća smena, da bismo se dogovorili šta će biti dalje jer firma neko vreme neće raditi. Kada smo došli sačekali su nas poređani ugovori o prekidu rada“, rekao je za VOICE jedan od otpuštenih radnika.

Dodao je da ne može da tvrdi koliko je radnika otpušteno, jer je isprva nezvanično čuo da se radi o 100 ljudi, a kasnije da ih je 300 ili 350.

VOICE nije dobio odgovore na postavljena pitanja iz kompanije „Hačinson“.

Prema rečima otpuštenog radnika, nikakve prethodne najave nije bilo, iako se obim posla postepeno smanjivao od decembra prošle godine pa je od tada fabrika radila sa prekidima, koji su radnicima računati kao godišnji odmor.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić ocenila je da su otpuštanja radnika tokom vanrednog stanja posledica forsiranja fleksibilnih oblika rada.

Ranka Savić je navela da je „Hačinson“ francuska firma, koja je kao strani investitor dobila „nemale subvencije i olakšice za kupovinu zemljišta“.

Prema njenim rečima, to je velika kompanija, koja nema problematične bilanse, te da je „sigurno bila u mogućnosti da, na primer, pošalje zaposlene na kolektivni godišnji odmor“.

Urednik portala Radnik.rs Miloš Vučković rekao je da otpušteni radnici nemaju na raspolaganju nikakve mehanizme u ovim situacijama.

„Iako ugovor o radu na određeno vreme zaposlenima nije istekao, sam ugovor je zaključen zbog povećanja obima posla, a tokom vanrednog stanja obim posla kod velikog broja poslodavaca je opao i poslodavac može da raskine ugovor“, objasnio je Vučković.