Foto: Promo

U periodu od samo pet godina, između 2010. i 2015. godine nestalo je preko 3.3 miliona hektara šuma, a taj neslavni trend nastavio se i u narednim godinama usled velikih šumskih požara koji su zahvatili čak tri kontinenta. Veliki uticaj u ovim požarima imaju ljudi, ali još značajniji je indirektni uticaj izazvan klimatskim promenama.

Prepoznajući razorni efekat klimatskih promena, OTP banka rešila je da se prva u našoj zemlji priključi globalnoj inicijativi Priceless Planet Coalition kompanije Mastercard, tako što će za svakog klijenta koji otvori račun u banci zasaditi po jedno drvo u područjima kojima je pošumljavanje najpotrebnije.

Vuk Kosovac Foto: Promo

Internacionalnom projektu pošumljavanja ugroženih područja planete banka se prvenstveno pridružuje u cilju normalizacije i zaustavljanja klimatskih promena, ali i kako bi podigla svest građana o važnosti i korisnosti pošumljavanja.

Zašto je važno reagovati odmah?

U novom izveštaju Ujedinjenih nacija istaknuto je da planovi zemalja za smanjenje emisija štetnih gasova nisu dovoljni da spreče katastrofalne klimatske promene sa kojima se suočavamo. Do 2030. godine potrebno je da se smanji karbonski otisak za 45 odsto kako bi se globalno zagrevanje ograničilo na 1,5 stepeni Celzijusa, istovremeno izbegavajući njegove najrazornije uticaje poput smrtonosnih toplotnih talasa i destruktivnih oluja koje već uveliko pogađaju našu planetu. Ukoliko zagrevanje pređe ovaj stepen, mnoge od promena na planeti biće nepovratne.

Šume predstavljaju pluća naše planete. One su naš izvor kiseonika, ali i pomoćnik u smanjenju efekta staklene bašte, što umnogome doprinosi sprečavanju globalnog zagrevanja. Pored toga, šume utiču na vodni resurs i kvalitet zemljišta, a zahvaljujući svojoj zaštitnoj funkciji sprečavaju eroziju, klizišta i štite od poplava.

Jelena Ristić Foto: Promo

Činjenica je da pošumljavanje predstavlja najjeftiniji i najefikasniji vid borbe protiv klimatskih promena i zato se pozivaju svi da se priključe inicijativi Mastercarda i OTP banke i otvaranjem novog računa (fluo, praktik, prestiž ili eminent paketa) do kraja godine pomognu planeti da diše. Takođe, da je održivost u srži poslovanja banke govori i činjenica da je tema ovogodišnjeg Generator Zero projekta smanjenje karbonskog otiska gde OTP banka traži projekte i rešenja koji će doprineti dekarbonizaciji i smanjenju emisije štetnih gasova, a gde je Mastercard jedan od partnera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare