Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grad Beograd prodao je na berzi svoj paket akcija u nekadašnjem gigantu - Saobraćajnom preduzeću “Lasta” i to za oko 145 miliona dinara ili oko 1,2 miliona evra. Ovo je zapravo samo početak privatizacije te kompanije, budući da je Ministarstvo privrede objavilo da je moguće da će tokom 2024. biti upućen poziv firmama da pošalju pisma o zainteresovani za kupovinu državnog udela u “Lasti”.

Pre oko dve nedelje Grad Beograd je na sednici Privremenog organa usvojio je Rešenje o prodaji 264.018 akcija “Laste”, koliko ukupno poseduje u tom preduzeću, po ceni koja nije niže od 550 dinara po akciji. Za taj posao ovlastio je brokersku kuću “Dunav Stockbroker ad”, a u Rešenju se navodi da će novac dobijen od prodaje kao javni prihod biti uključen u budžet Grada i iskorišćen za javnu potrošnju.

Kako je za “Novu” nezvanično potvrđeno, udeo grada Beograda je prodat, a portal Biznis objavio je juče da je postignuta cena od 145,26 miliona dinara, odnosno 56 dinara po akciji.

Nije međutim poznato ko je novi suvlasnik te kompanije.

Foto: Printscreen; Rešenje o prodaji akcija u vlasništvu grada Beograda

Sudeći po podacima sa sajta Centralnog registra za hartije od vrednosti, grad Beograd je bio treći po veličini suvlasnik sa udelom od 11,48 odsto, dok najviše akcija ima Akcionarski fond AD Beograd (29,7 odsto), čiji je akcionar Republika Srbije. Drugi najveći suvlasnik je takođe Republika Srbija sa udelom od 13,8 odsto.

Na spisku akcionara su još Erste banka, Nacionalna služba za zapošljavanje, Republički zavod za zdravstveno osiguranje, Skupština opštine Smederevo… Svi oni imaju udeo u vlasničkoj strukturi “Laste” ispod 10 odsto.

„Ne znamo ko je sa druge strane“

Ko je novi akcionar “Nova” je pokušala da sazna na više adresa. O prodaji “Laste” nije želeo da govori direktor te kompanije Vladan Sekulić, a do objave ovog teksta nismo dobili ni odgovore na pitanja koje smo toj kompaniji uputili mejlom.

Više informacija pokušali smo da saznamo u brokerskoj kući “Dunav Stockbroker”, koja je bila ovlašćena da proda akcije Grada. Upitan kome je prodat udeo Beograda, direktor te kuće Vladimir Luković kratko nam je rekao:

“Akcije se prodaju na berzi. Preko nas se trguje. Mi ubacimo nalog na berzi, kupi ih ko je sa druge strane. Ne znamo mi ko je”.

Moguće objava javnog poziva u 2024.

Ko god bio, jasno je da se sprema privatizacija ovog preduzeća. Tako se “Lasta” nalazi na spisku Ministarstva privrede za moguću privatizaciju tokom 2024. Kako su preneli mediji, ta kompanija se nalazi u kategoriji “moguća objava javnog poziva u 2024.”

Foto: Goran Srdanvo/Nova.rs

Poslednji put prodaja “Laste” sredinom 2019, ali se od privatizacije odustalo zbgo značajno umanjene vrednosti. Kako je objavio NIN, dve godine kasnije, konsultantska kuća “Beoconex” procenila je da 100 odsto “Lastinog” kapitala vredi 73 miliona evra, što je tri i po puta više nego 2019. godine. Od toga sedam miliona pripadalo je kćerki firmi “Lastra” (koje je sada u većinskom vlasništvu “Strele” iz Obrenovca). Procenjeno je i da je vrednost imovine “Laste” 118 miliona evra, a obaveze po osnovu kredita i drugih zaduženja 52 miliona.

Prema prodacima iz finansijskog izveštaja 2022, koji je i poslednji objavljeni, “Lasta” ima više od 2.000 zaposlenih, a na kraju te godine zabeležen je dug oko 7,8 miliona evra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare