Sastanak radnika Fijata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sastanak predstavnika radnika Fijata i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Predsedništvu upravo je počeo. Nakon više sastanaka sa premijerkom Anom Brnabić, radnici po prvi put pregovaraju i sa šefom države.

Nakon što su s radnom grupom Vlade Srbije i predstavnicima firme „Stelantis“ održali više sastanaka, radnici Fijata u sredu su blokirali autoput u Beogradu. Vučić je, nakon višesatne blokade Gazele, zakazao sastanak za radnike, za danas u devet časova.

Protest radnika Fijata Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ne odustajemo, borićemo se dok god možemo. Želimo da nam okažu ugovor, da vidimo detalje. Pokušavamo da dođemo do kompromisa, ali je to jako teško, sve dok oni u Stelantis gledaju, kao u bogove“, rekao je Igor Anđić, potredsednik sindikata Nezavisnost.

Sastanak radnika Fijata sa predsednikom Aleksandrom Vučićem Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dodaje da njhov zahtev o visini otpremnina i dalje ostaje.

„Platite vi nama dobro naše otpremnine, sve ono što je uloženo, naša snaga, krv i znoj“, poručuje Anđić.

Šta zahtevaju radnici Fijata?

Radnici traže da odlazak na rad u inostranstvo u fabrike Stelantisa bude isključivo dobrovoljan i u skladu sa zakonom Srbije, kao i da im se garantuje posao po povratku.

Zahtev je i da se radnicima koji se izjasne za napuštanje fabrike definišu otpremnine najmanje u iznosu koji je isplaćivan prilikom gašenja treće smene u kompaniji Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija.

Radnicima koji odluče da ostanu u radnom odnosu u FCA treba to da se omogući uz garantovanje isplate naknade zarade najmanje u visini minimalne zarade.

BONUS VIDEO Zašto i dalje ne znamo šta piše u ugovoru države sa Fijatom

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare