Foto.TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović najavio je da će 25. avgusta zvanično početi pregovori o visini minimalne zarade u 2021. i istakao da je ta sindikalna organizacija zbog vanrednih okolnosti spremna da pregovara o svom zahtevu da minimalac ne bude manji od minimalne potrošačke korpe, što je oko 37.500 dinara.

Ne odustajemo od našeg zahteva, ali ne možemo da budemo slepi i ne vidimo kakve je korona izazvala probleme u ekonomiji, tako da smo spremni da korigujemo cenu, rekao je Orbović u izjavi za Tanjug.

„Konačno je pao dogovor da će u utorak početi pregovori, ovde u sindikatu i nadam se da ćemo imati konstruktivne razgovore i da će biti prisutni svi predstavnici ministarstava, Unije poslodavaca Srbije i sindikata“, rekao je Orbović komentarišući današnji kolegijum SES-a.

Kaže da će svakako njihov predlog biti ono što su sindikati dogovorili još pre tri godine, a to je da minimalna zarada do 2021. dostigne nivo minimalne potrošačke korpe, ali da su spremni na pregovore oko toga.

„Realni smo i prosto ne možemo ignorisati svo zlo koje nam je nanela korona, ne samo u zdravstvu nego i u ekonomiji i privredi. Tako da ćemo biti spremni da čujemo i vladu i UPS i vidimo da li možemo da nađemo zajednički jezik. Ali, ovo je naš cilj i mi od njega ne odustajemo“, poručio je Orbović.

Napominje da sindikati, ipak, ne mogu da budu slepi i da ne vide da su mnoge grane privrede doživele krah zbog krize usled pandemije pošto nisu mogle redovno da rade.

„Bićemo spremni da tu cenu ovog puta korigujemo i vidimo koje je to najbolje rešenje, ali moramo prvo da čujemo stavove i podatke ministarstva i UPS-a. Moramo da vidimo koji su planovi za 2021. godinu“, naveo je Orbović.

Dodao je da će svakako vlada doneti odluku o minimalcu ukoliko ne budu usaglašeni stavovi članova SES-a.

Mislim da je u interesu svima da dođemo do dogovora, istakao je Orbović.

Dodaje da u Evropi ne postoji minimalna potrošačka korpa već samo minimalna zarada koja obezbeđuje mogućnost pristojnog života.

Pregovori o minimalcu za narednu godinu treba da se završe po zakonu do 15. septembra.

Poslodavci su ranije izneli predlog da se privremeno „zamrzne“ minimalac pošto još nije formirana nova vlada ili da se do kraja godine odloži donošenje odluke o povećanju minimalca, kako bi se videlo koliki će biti rast privrede u ovoj godini.

Vlada je prošle godine povećala minimalac sa 27.000 dinara na oko 30.000 dinara u 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare