Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Oprema za Vojsku Srbije koštala je prošle godine, prema finansijskim izveštajima Ministarstva odbrane, 69,9 milijardi dinara - što je više od 590.000 evra, piše danas portal Nova ekonomija.Od prihoda predvidjenih budžetom Srbije za opremu za vojsku je išlo 68,4 milijarde dinara, 719.000 je došlo iz "donacija i pomoći", dok je 1,5 milijardi dinara za vojnu opremu dato iz "ostalih izvora", vidi se iz izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja Ministarstva odbrane za 2021, koji je objavila Državna revizorska institucija (DRI).

Izdaci za opremu za vojsku deo su izdataka Ministarstva odbrane, za nabavku „mašina i oprema“, a pored vojne opreme, tu spada i oprema za saobraćaj, administrativna oprema, medicinska i laboratorijska oprema, oprema za zaštitu životne sredine, oprema za obrazovanje i nauku.

Ukupni izdaci za nabavku „mašina i oprema“ bili su 71,3 milijarde dinara, što znači da je 98 odsto novca u ovoj budžetskoj liniji otišlo na opremanje vojske.

Nova ekonomija piše da se u izveštaju DRI navodi da je u toku 2021. evidentirana nabavka „opreme za vojsku u pripremi“ u iznosu od 54,3 milijarde dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Početno stanje „za opremu za vojsku u pripremi“ iznosilo je 22,1 milijardu dinara, a u funkciju je tokom 2021. stavljena oprema u vrednosti od 691 milion dinara, tako da ukupan iznos opreme za vojsku u pripremi iznosi 75,8 milijardi dinara.

Rebalansom budžeta je sredinom 2021. drastično povećan budžet za vojsku za oko 44 odsto, a budžetom za 2022. za Ministarstvo odbrane Srbije planirana su sredstva u iznosu od 132 milijarde dinara ili skoro 1,123 milijarde evra.

Srbija je za poslednjih osam godina povećala budžetska izdvajanja za odbranu, vojsku i policiju a smanjila državna ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i socijalnu zaštita, piše portal Nova ekonomija.

BONUS VIDEO: Razlozi zbog kojih Vulin ne može više da bude ministar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar