Blagi oporavak tržišta polovnih automobila

Biznis 25. maj. 202014:04 > 14:10
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U prve dve nedelje nakon ukidanja vanrednog stanja tržište polovnih automobila u Srbiji beleži blagi oporavak, jer je 62 odsto prodavaca zabeležilo rast prodaje, pokazalo je istraživanje koje je sproveo sajt polovniautomobili.com.

„Medjutim, 12 odsto njih je reklo da im se prodaja vratila na nivo od pre proglašenja epidemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja“, navedeno je u istraživanje koje je sprovedeno među prodavcima automobila od 18. do 22. maja.

Da im prodaja nije porasla navelo je 38 odsto anketiranih. Njih 35 odsto je reklo da od ukidanja vanrednog stanja nisu prodali nijedan automobili, dok je 33 odsto odgovrilo da je prodalo jedan ili dva automobla.

Da su od 7. maja prodali izmedju tri i pet automobili navelo je 19 procenata prodavaca, a da su prodali do 10 vozila njih sedam odsto.

Od ukidanja vanrednog stanja više od 10 automobila prodalo je šest odsto anketiranih.

Anketa je pokazala, kako je istaknuto, i da je broj zainteresovanih kupaca u blagom porastu.

Precizirano je da je 13 odsto anketiranih navelo da ni posle ukidanja vanrednog stanja kupici nisu dolazili na njihov auto-plac, dok je 11 odsto reklo da se broj poseta auto-placu vratio na nivo od pre uvođenja vanrednog stanja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

Da je broj kupaca koji su došli da pogledaju automobil na auto-placu značajno veći nego tokom vanrednog stanja reklo je 13 odsto anketiranih, a 32 odsto njih da je neznatno veći.

Istovremeno 31 procenat ispitanih je naveo da se situacija nije promenila u odnosu na period vanrednog stanja.

Podseća se da je u anketi, koja je  urađena tokom vanrednog stanja među kupcima automobila, dve trećine njih reklo da nije odustalo već da je kupovinu odložilo, dok je 13 procenata navelo da je definitivno odustalo od kupovine.

Rezultati ankete pokazali su i da je novonastala situacija uticala i na odluke kupaca kad je reč o tome za kakve su automobile zainteresovani.

Polovina anketiranih prodavaca je navela da kupci sada traže jeftinije automobile nego pre vanrednog stanja, od čega 12 odsto njih traži i do 50 procenata jeftiniji automobili nego pre vanrednog stanja

Da se traže isti automobili kao i pre vanrednog stanja reklo je 50 odsto anketiranih.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar