Foto: Ministarstvo trgovine

Ministarstvo trgovine objavilo je, od početka ove godine, četiri upozorenja o nebezbednim proizvodima na teritoriji Srbije. Reč je o tri vrste dečjih hodalica, proizvednih u Kini i Turskoj, i jednoj cirkularnoj testeri nemačkog proizvođača, koji se povlače sa tržišta. Hodalice zbog opasnosti od povreda, a testera zbog opasnosti od - požara.

Kako piše N1, Novo upozorenje Ministarstva trgovine, izdato pre nekoliko dana, odnosi se na dečju hodalicu – okrugli dubak sa šest plastičnih točkića. Proizvod, kako se navodi u obaveštenju, nema ugrađenu protivkliznu traku, izrađen je od plastike u pretežnoj kombinacije plave, roze i žute boje.

„Proizvod nema oznaku brenda, niti bilo kakve oznake na srpskom jeziku na osnovu kojih bi se mogao identifikovati“, stoji u upozorenju. Proizvođač je „Enhos plastik“ iz Turske, a prema navedenim podacima ovaj tip hodalice distribuiran je na teritoriji Novog Pazara.

„Hodalica – dubak nema ugrađene protivklizne trake za zaustavljanje hodalice tako da usled korišćenja dupka, niz stepenice ili preko neravnih površina, postoji mogućnost da se dete prevrne, ispadne iz dupka i povredi“, stoji u upozorenju o opasnostima i mogućim povredama.

Iz istog razloga od početka godine povučene su još dve vrste hodalica za decu drugih proizvođača, ovaj put  uvezenih iz Kine. Reč je o modelima „Pegolini model Roker“, zatim „Pegolini model Primo“, istog proizvođača – Jin Sun Gee Plastics Tajvan i Kina.

Distributeri ova dva modela dečjih hodalica su iz Zemuna, Beograda, Kragujevca, Pančeva i Arilja.

Još jedan proizvod nalazi se na listi Ministarstva trgovine kao potencijalno opasan.

Reč je o cirkularu – cirkularnoj testeri, nemačkog proizvođača FESTOOL GmbH.

“Pojavile su se indikacije da, u izolovanim slučajevima, može doći do pregrevanja pojedinih delova elektronske kontrolne jedinice KAPEH testere pri čemu ista može postati dovoljno topla da dovede do toga da delovi kućišta počnu da se tope i tinjaju što može prerasti u plamen“, navodi se u upozorenju povodom povlačenja proizvoda sa tržišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar