Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U Srbiji su, za godinu dana, zaključena ukupno 44.294 ugovora o finansijskim uslugama "na daljinu" između banaka i korisnika finansijskih usluga.

Najveći broj ovih ugovora zaključenih tokom 2019. godine, kako ističu u Narodnoj banci Srbije, odnosi se na gotovinske kredite, uslugu dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu – popularne „dozvoljene minuse“,  kao i štedne depozite.

„Koliko je značajno postojanje mogućnosti zaključivanja ugovora na daljinu i korišćenja video-identifikacije, najbolje se vidi u vremenima krize, kada je klijentima važno da što više redovnih aktivnosti, pa tako i onih koje se odnose na finansijske usluge mogu da obave od kuće, korišćenjem elektronskih kanala komunikacije i savremenih tehnologija“, ukazuju u NBS.

Narodna banka poziva građane da, za vreme vanrednog stanja i opasnosti od širenja koronavirusa, izbegavaju odlazak na šaltere.

„Ovim putem pozivamo građane da i tokom narednih dana, u interesu svog zdravlja, a po preporukama nadležnih institucija, u što većoj meri izbegavaju odlazak u prostorije finansijskih institucija, te da koriste dostupne elektronske kanale komunikacije, a kada je reč o plaćanjima – bezgotovinska plaćanja, instant plaćanja korišćenjem aplikacija za mobilno bankarstvo ili platne kartice“, ističu u NBS.

Pratite nas na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Twitter.