Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Saradnja Telekoma i Telenora dobila je "zeleno svetlo" Komisije za zaštitu konkurencije. Čime se Komisija vodila kada je odlučivala da li je ugovor restriktivan i zakonit, za sada nije poznato. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević objašnjava za N1 da ovo ne može biti liberalizacija tržišta, jer isti uslovi nisu ponuđeni svim operatorima.

Telekom i Telenor skopili su dogovor još u decembru prošle godine o tome da Telekom ustupi javno dobro privatnoj kompaniji za samo 17 miliona evra na 15 godina. Četiri meseca nakon što je N1 otkrio sporazum koji vodi ka uništenju slobodnih medija, Komisija za zaštitu konkurencije odobrava upravo taj posao.

„Komisija će u cilju tačnog informisanja objaviti kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke čim se ispune procesni uslovi za to, odnosno odluči o zahtevima Telekoma i Telenora za zaštitu podataka“, navedeno je u saopštenju Komisije.

Telekom i Telenor tvrde da se njihovim ugovorom stvara liberalizacija na tržištu, međutim stručnjaci to ne vide, jer je saradnja ponuđena samo jednoj kompaniji.

„Liberalizacija bi bila kada bi, obratno, svi učesnici dozvolili da međusobno sarađuju pod jednakim uslovima, što znači da neko ko ima neku mogućnost da ponudi drugome, da to ne ponudi samo jednom, već da to bude na raspolaganju svima. Ovde se radi o određenim kablovima, kanalima koji ako se daju jednome, onda je to obratno – delovanje protiv slobodnog tržišta“, kaže konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Iako je direktor Telekoma Vladimir Lučić rekao da će optika biti ponuđena i drugima po istim uslovima kao i Telenoru, to se nije dogodilo.

Dokumenta Telekoma do kojih je došla N1 televizija pokazuju da je cilj čitavog ugovora uništenje United Medie.

Božić: Državna agencija se saglasila s namerom da se neki mediji unište

„Ja ovde kao osnovni problem vidim što Komisija nije ni odlučivala prema onome što smo mi saznali, a to je da je plan Telekoma da ovakvim ugovorom zapravo uništi medije u sastavu United Medie. Ta osnovna ideja, prema planu Telekoma, bi mogla da bude ispunjena. Drugim rečima – jedna državna agencija potpuno je prenebregla ono što smo saznali, nije uključivala to u svoju odluku, barem to nismo videli u ovoj šturoj odluci koja je objavljena i možemo da konstatujemo da se jedna državna agencija saglasila sa namerom da se neki mediji unište“, navodi Igor Božić, izvršni producent TV N1.

Na sajtu Komisije za zaštitu konkurentnosti ni pet meseci posle dogovora Telekoma i Telenora nema konkretnog ugovora, a kako je saopšteno, biće objavljen u narednom periodu.

„Ne sme se smetnuti sa uma da se radi o dva značajna učesnika na tržištu mobilne telefonije, pa je pitanje kako saradnja u fiksnoj telekomunikaciji može da se reflektuje na mobilnu telefoniju i da li se povećava međuzavisnost dva aktera. I ako je to slučaj i ako je to evidentno, može se pričati i o negativnim uticajima na slobodnu konkurenciju odnosno može se postaviti pitanje da li je u ovom konkretnom slučaju došlo do liberalizacije ili ne“, navodi Miloš Stojković, medijski stručnjak.

Podsećamo da je saradnja Telekoma i Telenora dogovorena je 1. decembra prošle godine na onlajn 388. sednici Izvršnog odbora Telekoma na kojoj je, kako nezvanično saznajemo, više puta ponovljeno da su ovakav dogovor tražili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik mađarske Viktor Orban.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare