Odlaže se protest železničkih radnika zakazan za utorak

Biznis 21. mar. 202118:23 > 18:25
Podeli:
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Protest železničkih radnika Srbije zakazan za utorak, 23. mart odlaže se zbog "sve lošije epidemiološke situacije i sve većeg broja preminulih, kao i zbog ogromnog rizika od zaražavanja zaposlenih koji bi došli na protest", saopštio je Glavni štrajkački odbor a preneo danas portal UGS Nezavisnost.

Štrajkački odbor, u čijem su sastavu predstavnici pet sindikata zaposlenih u kompanijama železnica Srbije, odlučio je da se najavljeni protest odlaže „najkasnije za 15. april 2021. godine“, uz napomenu da se „može održati i ranije što će zavisiti od epidemiološke situacije“.

U štrajkačkom odboru su predstavnici Sindikata železničkog saobraćaja Srbije „Nezavisnost“, Savez sindikata železničara Srbije, Sindikat Srbija kargo, Nezavisni sindikat železničara Srbije i Regionalno-granski sindikat železnice Srbije.

Protest zbog niskih zarada sindikati su zakazali pre pet dana, posle više bezuspešnih pokušaja da rešenja za svoje zahteve nađu u pregovorima sa poslovodstvima i Vladom Srbije kao osnivačem železničkih preduzeća.

Na konferenciji za novinare predsednici pet sindikata tada su saopštili da su plate zaposlenih sa srednjom stručnom spremom ispod minimuma tako da im se doplaćuje do minimalne zarade, dok zarade zaposlenih sa fakultetskom diplomom iznose oko 40.000 dinara.

Takođe, sindikalci su objasnili da je novim kolektivnim ugovorom predviđeno da cena radnog sata železničara bude 77,53 dinara. To je znatno manje od 183,93 dinara, koliko prema odluci Vlade Srbije iznosi najniža cena radnog sata za 2021. godinu. Novi kolektivni ugovor potpisali su neki sindikati koji nisu u Štrajkačkom odboru.

Vlada Srbije je sredinom 2015. donela odluku o statusnoj promeni kompanije Železnice Srbije, kojom su izdvojena i osnovana nova akcionarska društva – Infrastruktura železnice Srbije, Srbija kargo i Srbija voz. U svim tim društvima država je ostala najveći akcionar i glavni poslodavac.

Komentari

Vaš komentar