Vrnjačka Banja Foto:Vladislav Mitić

U prvih osam meseci ove godine, prema podacima centralne banke, u Srbiji je ostvaren devizni priliv od turizma u iznosu od 668 miliona evra, što je 27 odsto manje u odnosu na isti period prošle godinje, izjavila je za Biznis.rs direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović.

U 2019. godini Srbija je zabeležila rekordan devizni priliv od turizma koji je iznosio 1,436 milijardi evra.

Međutim, pandemija korona virusa zatvorila je granice i uvela ograničenja što je dovelo do pada turističkog prometa u Srbiji koji je za prvih osam meseci ove godine 49 odsto manji u odnosu na period januar-avgust 2019. godine, objasnila je Marija Labović.

Foto: N1

Ona ističe da posle višemesečnog pada turističkog prometa – u avgustu domaći turisti beleže rast od preko 25 odsto kada su u pitanju dolasci pre svega na planine i u banje u Srbiji.

Broj noćenja domaćih turista u julu u odnosu na isti mesec prošle godine manji je za svega 3,2 odsto, u junu je taj pad bio 17 odsto, a mesec dana ranije čak 76 odsto, naglašava Marija Labović.

Kada je reč o predstojećoj zimskoj sezoni, rezervacije turista za zimovanje i novogodišnje praznike uveliko su u toku.

„Zimski centri su spremni za doček gostiju, na nekim destinacijama popunjenost je već sada do 40 odsto, a ima i onih na kojima su kapaciteti gotovo popunjeni za novogodišnje praznike. Nadamo se da će se interesovanje domaćih turista za odmor u svojoj zemlji nastaviti, ali uz sve mere opreza“, zaključila je direktorka TOS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar