Od jeseni svadbe će poskupeti za 35 odsto

Biznis 14. jul 202214:43
Podeli:
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Cene organizovanja novih događaja, rođendana i venčanja planiranih na jesen, zbog rasta inflacije, biće veće između 30 i 35 odsto u odnosu na proslave koje su bile ugovorene prošle godine, rekao je za Novu ekonomiju predsednik Udruženja Ivent industrije Boško Bubanja.

Industrija organizovanja proslava, rođendana, događaja i venčanja, koja je bila „zaključana“ od početka pandemije oko godinu i po dana, može da se vrati na nivo poslovanja pre pandemije tek 2024. godine, ocenjuje Bubanja za portal Nova ekonomija.

„Ivent industrija nije dobila nikavu podršku tokom pandemije od države. Iako su državni zvaničnici obećali pomoć ivent odrganizatorima prošle godine jer nam je rad bio zabranjen duže od 16 meseci. Prošle godine na sastanku u Vladi rekli su nam da ne mogu da daju pomoć salonima venčanica, fotografima, ali da će prostori gde se organizuju proslave dobiti pomoć kao i noćni klubovi i barovi. Noćni klubovi i barovi su dobili, ali naša delatnost nije.

Prema procenama Udruženja, u ovoj delatnosi je pre pandemije radilo oko 1.000 firmi, a sad ih je na tržištu upola manje. 

"U tim firmama bilo je zaposleno oko 10.000 ljudi, dok je mnogo veći broj ljudi pogođen tokom pandemije, porodice koje su zbog specifičnosti ovog posla uključene u posao su ostale bez prihoda. Više od polovine firmi je u blokadi zbog neizmerenih računa i dugovanja i biće pokrenut stečajni postupak", kaže Bubanja.

PROČITAJTE JOŠ

Država je naplaćivala sve svoje dažbine, javna komunalna preduzeća su slala svoje račune, iako je ovim firmama bio zabranjen rad tokom zaključavanja i suzbijanja pandemije koronavirusa.

"U mom objektu, odnosno 'event' centru otkazao sam uslugu, jer mi je 16 meseci bio zabranjen rad, ali JKP Gradska čistoća mi je slala i dalje račune za odnošenje smeća iako nismo radili i nije ni bilo smeća. Dobio sam tužbu da platim oko milion i po dinara za odnošenje smeća za period u kome mi je bio zabranjen rad. Ivent centri su veliki objekti i naplaćuje se odnosšenje smeća po kvadratu za zatvoreni i otvoreni prostor, za moj objekat mesečno dug iznosi oko 50.000 dinara", navodi Bubanja.

Takvih je primera, kako on ističe, u ovoj delatnosti mnogo.

"Trenutno radimo događaje i proslave koji su zakazani pre godinu dana po cenama koje su tada ugovorene. Svi smo svedoci dramatičnog poskupljenja cena hrane i zato će cene koje se sad ugovaraju za nove događaje koji se planiraju na jesen  biti veće između 30 i 35 odsto u odnosu na cene koje su važile za ovu godinu. Možda će morati i više od toga, jer najavljeno je poskupljenje struje, gasa, bezina...", kaže Bubanja.

U jednoj begoradskoj firmi koja se bavi organizovanjem proslava kažu da u poslednjih godinu dana otkad je ukinuta zabrana okupljanja rade normalno, da imaju zakazane rođendane i venčanja, ali da još nisu ni blizu obima posla koji su imali pre pandemije.

BONUS VIDEO: Kad ples na venčanju poće po zlu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar