Foto: Shutterstock

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije od januara do kraja avgusta ove godine iznosila je 25,08 milijardi evra, što je pad od sedam odsto u odnosu na isti period 2019. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti 10,62 milijarde evra – za 7,6 odsto manje nego prošle godine, a uvozeno za 14,46 milijardi evra, što je smanjenje od 6,5 odsto.

Deficit iznosi 3,84 milijarde evra i za 3,2 odsto je manji u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 73,5 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 74,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 60,6 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu bili su Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Mađarska.

Drugi po važnosti partner Srbiji su zemlje CEFTA, sa kojima je njen suficit u razmeni bio oko 1,34 milijarde dolara, kao rezultat izvoza uglavnom poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

U avgustu ove godine iz Srbije je izvezena robe u vrednosti 1,30 milijardi evra što je četiri odsto manje u odnosu na isti mesec 2019. godine. Uvoz je iznosio 1,75 milijardi evra i za dva odsto je manji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar